Gazdaság

Varga Mihály szigorú költségvetési gazdálkodást vár el a minisztériumoktól

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A kormány a magasabb hiánycél ellenére sem nyúl bele a költségvetési folyamatokba – mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség által szervezett eseményen. Kedd reggel a Pénzügyminisztérium közölte, hogy a várakozásoknál rosszabbul alakuló áfabevételek miatt megemeli a hiánycélt, így a költségvetési törvényben rögzített 3,9 százalék helyett 5,2 százalékra növeli annak mértékét.

A kormány célja, hogy a hiánycsökkentés, az adósságcsökkentés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyi pontot találja meg.

Az, hogy a kabinet nem nyúl bele a költségvetési folyamatokba, még nem jelenti, hogy ne lenne egy szigorú költségvetési gazdálkodás

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is fenntartják a beruházások halasztásáról szóló döntést, illetve a tárcáknál is egy szigorú költségvetési fegyelem marad érvényben.

Arra a kérdésre, hogy meg tudja-e ígérni, hogy a bankok nem kapnak egy újabb terhet a nyakukba azt felelte, hogy a múlt heti parlamenti vita és miniszterelnöki beszéd „mindenkit irányba állított”. – A kormányfő világosan megfogalmazta, hogy milyen gazdaságpolitikai céljaik vannak, ezért a bankoktól is azt várják el, hogy hitelezzenek – hangsúlyozta.

A kormány úgy döntött, az a legfontosabb, hogy a gazdasági növekedés beinduljon, és bankok mind a lakossági, mind a vállalati hitelezésben a sokkal aktívabbak legyenek. Ezt a Bankszövetség közleménye alapján úgy látom, hogy a bankok vállalják is – közölte. A jövő évi 2,9 százalékos hiánycélról azt mondta, a kormány mindenképpen tartani kívánja, ez továbbra is változatlan. Arról pedig még korai beszélni szerinte, hogy lesz-e szükség további intézkedésekre a hiánycél tartás érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik