Gazdaság

Négy pontban reagált az OTP az ukránok vádjaira, miután levették a bankot a feketelistáról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ukrajna levette a feketelistájáról az OTP Bankot, miután az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) illetékesei meggyőződtek arról, hogy a magyar pénzintézet nem tartozik a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok táborába. A fejlemények kapcsán az Index kereste meg az OTP-t, amely négy pontban reagált az ukránok korábbi vádjaira.

  1.  „Az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából”
    Ezzel szemben – ahogy a bank közleménye fogalmaz – az OTP Oroszországban 0,17 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a súlya az orosz bankpiacon nem éri el a két ezreléket. Az NAZK listájára az OTP-nél lényegesen nagyobb helyi jelenléttel rendelkező nemzetközi bankok és egyéb vállalatok nem kerültek fel, ami önmagában megkérdőjelezte a listára kerülésről szóló döntés hitelességét.
  2. „Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbassz, Krím) folytat tevékenységet”
    Az OTP szerint viszont a csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Orosz Föderáció megszállás alatt tart. Az OTP Csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is – írják. Ennek megfelelően 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken. Megjegyzik azt is, hogy a NAZK döntésének téves indoklása abból a félreértésre okot adó tényből származhatott, hogy teljesen másik földrajzi lokációban, több száz kilométerre az azonos nevű ukrajnai régiótól Oroszországban is van egy Donyeck nevű település, ahol valóban a közelmúltig volt (a nemzetközi szankcióknak megfelelően) működő OTP Bank-fiók – az OTP szerint az őket feljelentő Olekszandr Dubinszki feltehetően ezt az orosz várost keverte össze az ukrajnai Donyeckkel.
  3. „Az OTP Bank »kedvezményes hitelt« biztosít az orosz hadsereg tagjainak”
    A bank szerint ugyanakkor az igazság az, hogy az Orosz Föderáció törvényben írja elő valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai műveletben”, 2023. december 31-ig mentesülni kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik. Az OTP Bank sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Orosz Föderáció fegyveres állományának tagjai számára.
  4. „Az OTP Bank elismerte a Luhanszki és a Donyecki »Népköztársaság« létezését”
    Ezzel szemben a valóság az OTP Bank állítása szerint az, hogy – összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával – soha, semmilyen formában nem ismerték el ezeknek a területeknek az önállóságát.

Az OTP részéről úgy összegezték a fejleményeket, hogy megnyugtatónak találják, hogy az illetékes ukrán hatóságok meggyőződtek arról, hogy indokolatlan a szerepeltetésük a listán. Hangsúlyozták továbbá, hogy az OTP Bank vállalta, hogy fenntartja az együttműködést a Rotchild Martin Maurel nemzetközi befektetési tanácsadóval, amelynek segítségével folyamatosan vizsgálja valamennyi stratégiai opcióját az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, különös figyelemmel arra, hogy bármilyen jövőbeni megoldás csak a hatályos helyi és nemzetközi szabályozás keretein belül, azokkal összhangban képzelhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik