Gazdaság

Nagy Márton önkéntes kamatplafon kialakítását kéri a bankoktól

Közleményt adott ki a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), melyben bejelentették, hogy a kormány kérvényezte az önkéntes kamatplafon bevezetését az új vállalati- és a lakáshitelek esetében.

A kommüniké szerint Nagy Márton vezetésével újra tárgyalóasztalhoz ült a GFM és a Bankszövetség, „továbbra is a partnerség jegyében”, „konstruktív hangulatban zajlott”, mivel „mindkét fél közös érdeke, hogy a szankciós infláció letörését és egy számjegyűre csökkentését követően a gazdasági növekedés mihamarabb helyreálljon, a lakossági- és vállalati hitelpiac pedig új erőre kapjon”.

Hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést

– értékelte a miniszter a jelenlegi helyezetet, aminek fényében arra kérte a Bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

A miniszter álláspontja szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A kormány a kamatplafon elfogadása esetében két vállalást tesz a bankszövetség felé:

  • amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, illetve a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére;
  • ezen túl pedig a kormány, azon belül is az illetékességgel rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, a konkrét javaslatok megtárgyalására már a következő találkozón sor kerülhet.

A felek megállapodtak a tárgyalások folytatásáról, így az aktuális ügyek megvitatása mellett havi rendszerességgel alkalom nyílik a kamatplafonok felülvizsgálatára.

Frissítünk!

A lakáshitelek esetén a miniszter által javasolt ez a THM alacsonyabb, mint a piacon átlagos ügyfelek által elérhető legjobb ajánlatok. Átlagbérre, 10 millió forintos hitelösszegre ugyan már akadnak 9 százalék alatti THM-ek is az ajánlatokban, de inkább a 9 százalék felettiek a jellemzőek a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorának számításai szerint. Az önkéntes kamatplafonhoz tehát lényegében minden banknak jelentősen csökkentenie kellene a teljes hiteldíj mutatóját ezeknél a hiteleknél. Van, amelyiknek a legjobb ajánlatához képest már csak 0,25–0,5 százalékkal, de olyan bank is akad, amelynek 1–1,5 százalékot vagy akár annál többet is engednie kellene.

 

A Bank360.hu számításai szerint egy 10 millió forintos lakáshitel esetén 8,5 százalékos THM-mel 20 évre 85–86,5 ezer forintosak lehetnének a törlesztőrészletek a kezdeti költségektől függően. A jelenlegi legjobb ajánlatok már közelében vannak ennek, de az átlagosnak mondható hitelajánlatok esetén ez 5–10 ezer forintos spórolást jelentene havonta az ügyfeleknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik