Gazdaság

Átírná az autósokat túladóztató törvényt az MSZP

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Meg akarják akadályozni az üzemanyagok indokolatlan kormányzati adóemelését.

Az MSZP szerint januártól túladóztatná az autósokat a Fidesz, mivel egy liter benzin esetében 16,5 forinttal, egy liter gázolajnál 18,6 forinttal több adót szedne be az indokoltnál . Az ellenzéki párt a nyáron elfogadott törvénymódosítást módosítaná.

A Tóth Bertalan és Vajda Zoltán által jegyzett javaslat biztosítaná, hogy 2024. január 1-jétől csak a legszükségesebb mértékben emelkedjen az üzemanyagok jövedéki adója, kezdeményezi az üzemanyagokat terhelő kiskereskedelmi különadó kivezetését.

Szerintük ugyanis
a tervezett újabb megszorítás indoklása hazugság. A literenként 41,3 forintos áremelést jelentő adóemelésre nem az

üzemanyagok adómértékének uniós adóminimum teljesítéséhez szükséges korrekciója

miatt van szükség. Az Európai Unió szabályozása szerint azon tagállamokban, amelyek nem vezették be az eurót, minden évben az október első munkanapján érvényes, és az EU Hivatalos Lapjában kihirdetett árfolyamot kell alkalmazni a minimális adó meghatározásakor.

Így egész 2024-ben 388,6 forintos euró átváltási árfolyammal kell számolni, nem az Orbán-kormány által tervezett 425 forintos árfolyammal, írták. Szerintük nem a benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedéki adómértékek változtak 2010 óta, hanem Orbán Viktor és Matolcsy György tette tönkre a forintot, ezért szedne be a Fidesz januártól az indokoltnál több adót.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik