Gazdaság

Varga Mihály: 6 százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Februárban jön a 13. havi ellátás.

Januárban ismét emelni fogjuk a nyugdíjakat, újabb 6%-kal, februárban pedig a 13. havi ellátásra is számíthatnak a nyugdíjasok.

Az idősek világnapján írta ezt a pénzügyminiszter Facebook-oldalánVarga Mihály felidézte, az Orbán-kormány 2010-ben azt ígérte, megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Megítélése szerint ezt a vállalását a kormány betartotta, túl is teljesítette, hiszen

a nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére nőtt, vásárlóerejük pedig 20%-kal javult.

Az infláció miatt a kormány idén januárban 15%-kal emelte nyugdíjakat, novemberben pedig újabb 3,5 százalékpontos kiegészítő emelést hajt végre. A decemberi nyugdíj összegének emelésével együtt – átlagosan 84 916 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. A mintegy 2,5 millió nyugdíjas esetén a kiegészítő nyugdíjemelés közel 190 milliárd forintot jelent – tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetéséről folytatott parlamenti vitában, már  júniusban 6 százalékos inflációt ígért jövőre, és arról beszélt, hogy a kormány megvédi a nyugdíjakat, elkötelezett amellett, hogy a pénzromlást az idei év végére egy számjegyűre csökkentse. Mivel nyáron a költségvetésben 6 százalékos inflációval számolt a kormány, jövőre  így – mivel a nyugdíjemelés inflációkövető – ennyivel is kell emelnie a juttatások összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik