Gazdaság

Parragh László páros lábbal szállt bele Matolcsy Györgyékbe

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Parragh László kamarai elnök keményen kritizálta Matolcsy György jegybankelnököt a Világgazdaság konferenciáján, miután szerinte ők már időben látták az infláció megjelenését, ám a Magyar Nemzeti Bank ezt nem ismerte fel. Mint fogalmazott, „csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá”.

„A kamara elsők között realizálta az infláció problémáját, őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel” – idézi a VG.hu Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, aki régóta kritikusa a Magyar Nemzeti Bank tevékenységének, ezúttal azonban a korábbiaknál is keményebb üzeneteket fogalmazott meg.

A kamara vezetője emlékeztetett rá, ők már 2019-ben felhívták erre a figyelmet, és már akkor látszott, hogy a probléma tartós.

Csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá

– fogalmazott Parragh, aki a jegybank veszteségtérítése kapcsán kritizálta a Magyar Nemzeti Bankot. Az energiaárak magas szintje, a kínálatnál nagyobb kereslet, a gyenge forint egyaránt tartós inflációs nyomást eredményezett. A veszteségtérítésről úgy szólt, hogy egy tartós, 3-4 éves folyamatról és több ezer milliárd forintról van szó. Ezt a számlát valakinek ki kell majd fizetnie – ismételte meg Parragh.

Habár amellett tette le a voksát, hogy egy belső erőforrásokra épülő növekedési modellre van szükség, amelyben nagyon nagy szerep jut a kedvezményes kamattámogatású Széchenyi-kártya programnak,

a kamatszinteket mégis muszáj lenne csökkenteni a fenntartható hitelezéshez.

Parragh szerint a problémákat nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amellyel csinálták őket, de ugyanazokkal az emberekkel se – ezzel egyértelműen Matolcsy György jegybankelnök felelősségére utalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik