Gazdaság

Törvénymódosítást akar az MSZP a brutális összegű gázszámlák miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A földgázellátási törvény módosítását kezdeményezte az MSZP frakcióvezetője az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. „igazságtalan és méltánytalan” számlázási gyakorlata miatt. Tóth Bertalan azt szeretné kimondatni, hogy az egyetemes földgázszolgáltató nem folytathat a fogyasztókra nézve hátrányos üzletpolitikát, vagyis ne legyen lehetséges, hogy az átlagfogyasztás alatti fogyasztóknak akárcsak időlegesen is, de emelt összegű részszámlát állítanak ki, ne lehessen hátrányos megkülönböztetést tenni a diktáló és az egyenlő összegű részszámlák melletti éves elszámolást választó fogyasztók között.

Tóth azt is kezdeményezi, hogy a fogyasztó a kedvezményes áru, évi 1729 köbméter földgázt bármely 12 hónapos időszakon belül igénybe vehesse, az MVM pedig ne tudjon többszörösére emelkedő gázszámlákat előállítani attól függően, hogy az óraleolvasó augusztusban, februárban vagy májusban érkezik.

A számlázási problémákkal lapunk számos cikkben foglalkozott, így megírtuk, hogy brutális gázszámlát kaphattak az átalánydíjasok, akkor is, ha átlag alatt fogyasztottak. Egy szakértő pedig arról nyilatkozott: korrigálnia kellene az MVM-nek a számlázási gyakorlatát, jelenleg ugyanis azonos fogyasztás mellett is előfordulhat, hogy az egyik fogyasztó kap emelt összegű számlákat az éves elszámolás után, a másik nem, kizárólag attól függően, hogy mikor volt az éves leolvasása.

Tóth Bertalan elmondta, az MVM szerint a fogyasztókat nem éri kár, mivel az éves elszámoláskor a túlfizetést jóváírja, de a valóság az, hogy

a szolgáltató azt várja a családoktól, hogy azok ingyen, kamat nélkül előfinanszírozzák a költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik