Gazdaság

Régi csok, csok plusz, új falusi csok: ez várja az ügyfeleket a bankoknál

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Nemcsak a rendeleteket nézhetik árgus szemekkel azok, akik állami támogatással szeretnék megoldani a saját lakáshoz jutásukat. A jövőre kedvezőbbé váló falusi csokot most csak néhány banknál lehet igényelni, de több is fontolgatja, hogy elindul vele. A sima csokot minden nagybanknál meg lehet kapni, de aki még a jelenlegit akarja felvenni, annak nagyon figyelnie kell arra, hogy le ne maradjon a december 31-i benyújtási határidőről. Márpedig a csok pluszról eddig elhangzottak alapján lesznek olyanok, akiknek sok millió forint lehet a tétje annak, hogy minden papírjuk meglesz-e a benyújtáshoz az év végéig.

Kevesebb mint négy hónappal az új falusi csok bevezetése előtt több banknál még kérdéses, hogy lehet-e majd igényelni ezt a támogatást. Amíg ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének lehetősége általánosnak mondható a nagybankoknál, falusi csok-kal jelenleg csak három foglalkozik közülük.

Jövőre azonban a megemelt támogatási összegek miatt megnőhet az igény ezekre az érintett 2630 településen, miközben a hagyományos vagy újabban városi csoknak nevezett támogatási forma 2024-es változata, a csok plusz várhatóan az eddiginél szűkebb kör számára lesz elérhető Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter múlt heti nyilatkozata szerint.

Több bank azt jelezte a Bank360.hu kérdésére válaszolva, hogy jelenleg vizsgálják, 2024-ben elinduljanak-e az új falusi csokkal, köztük a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank és a CIB Bank is. Az MBH Bank, melynek elődbankjai – az MKB Bank és a Takarékbank – is lefedtek minden elérhető állami családtámogatási lehetőséget, továbbra is tervezi a falusi csok értékesítését. Ugyanez igaz az Erste Bankra és az OTP Bankra is, ezeknél a bankoknál is elérhető lesz 2024-től az új falusi csok.

Szajki Bálint / 24.hu Az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziójával létrejött az MBH bank (Magyar Bankholding Zrt.).

Év végéig be lehet adni az új igényléseket, de nem érdemes halogatni

Aki még a jelenlegi szabályok szerint akarja felvenni a csokot, annak az igénylését 2023. december 31-ig lehet beadni a bankfiókokban. Erre hivatkozva több pénzintézet is azt közölte, hogy egészen az év végéig befogadják az igényléseket. Ez a gyakorlatban azonban nem december 31-e lesz, mivel az vasárnapra esik, hanem december 29.

Bár a csok igénylések benyújtására december végén is lesz lehetőség, több bank is felhívta rá a figyelmet, hogy nem érdemes azt az utolsó napokra hagyni. A K&H Bank azt javasolja ügyfeleinek, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig, mert ha a beadott dokumentációban hiánypótlás válik szükségessé, akkor akár le is maradhatnak a támogatásról. Az UniCredit Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az igénylések elbírálásának törvényben előírt határideje 30 nap, nagyon gondosan összeállított igénylés esetén is előfordulhat, hogy korrekcióra, hiánypótlásra van szükség, és ekkor ennek plusz időigényével is számolni kell. Márpedig a csok igénylését a bank csak hiánytalan dokumentációval tudja befogadni – közölte az UniCredit, és ugyanezt emelte ki az Erste Bank is.

Ez azért is lényeges, mert vannak olyan igazolások, amelyeket az évben utoljára 2023. december 22-én lesz lehetőség beszerezni. Ezután hétvége és a karácsony következik, majd december 27-től, szerdától közigazgatási szünetet rendelt el a kormány, egészen 2024. január 1-jéig. Az OTP Bank azzal számol, hogy az igazgatási szünet miatt a különböző igazolások beszerzése több időt vehet igénybe a szokásosnál, emiatt semmiképp ne halasszák az igénylők a támogatási vagy hitelkérelem benyújtását az utolsó pillanatra, ugyanis akár egy hiányzó dokumentum miatt is le lehet csúszni a támogatási lehetőségekről.

A szabályosan benyújtott kérelmek bírálata, szerződéskötése és maga a folyósítás is szabályszerűen áthúzódhat 2024-re. Az év végéig érvényes feltételekkel felvehető csokra és falusi csokra azonban új igénylést már semmilyen formában nem lehet majd benyújtani januárban. Aki tehát még a mostani támogatást akarja megkapni, annak az a lényeg, hogy az igénylését a bank december 31-ig befogadja, minden más ráér 2024-ben.

Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?

A fentiek fényében adja magát a kérdés, hogy mely dokumentumokra van szükség ahhoz, hogy gond nélkül be lehessen adni az igénylést a határidő előtt. Több bank is jelezte, hogy hiányos dokumentációval nem tudják befogadni az igénylést, az OTP Bank pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy élethelyzetenként eltérő lehet a szükséges dokumentumok listája. Ezért mindenképpen érdemes egyeztetni az igénylést intéző ügyintézővel a beszerzendő igazolásokról.

Az alábbi dokumentumokra minden csok igénylőnek szüksége lehet attól függően, hogy vannak-e már gyermekei, illetve, hogy ingatlant vásárol vagy épít:

  • kölcsön, illetve támogatás igénylőlap és nyilatkozatok teljes körűen kitöltve
  • 30 napnál nem régebben kiállított egészségbiztosítási jogviszony (NEAK) igazolás
  • 30 napnál nem régebben kiállított NAV igazolás a köztartozás mentességről vagy a köztartozásmentes adózók adatbázisában (KOMA) való szereplésről
  • lakcímkártya szerinti azonos lakóhely vagy tartózkodási hely igazolása
  • adásvételi szerződés (180 napon belüli) és/vagy költségvetés a bővítéshez vagy építkezéshez
  • hasznos alapterület megfelelésének igazolása (kivéve építés/bővítés)
  • építőközösségi szerződés (építőközösség tagja esetén)
  • gyermek papírjai (adóazonosító, iskolalátogatási, lakcímkártya)
  • anyakönyvi kivonatok (házassági, születési)
  • a várandósgondozásban részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított, a várandósság tényéről és annak 12. hete betöltésének napjáról, a szülés várható időpontjáról és a magzatok számáról szóló igazolás
  • hatósági igazolások (örökbefogadási, gyámsági, bírósági, orvosi)
  • erkölcsi bizonyítvány (falusi csok esetén), mely igazolja a büntetlen előéletet
  • építkezés esetén a munkálatok megvalósítási terve, valamint méretarányos alaprajz, feltüntetve: az ingatlan címét, helyrajzi számát, befoglaló méreteket, nyílászárókat, helyiségeket, alapterületeket, burkolatot, fűtöttséget, igénylő nevét, aláírását és a dátumot

Fontos, hogy amennyiben a fentiek közül papír alapú dokumentum benyújtása az előírt, úgy annak nem megfelelő érvényességi dátuma miatt nincs lehetőség hiánypótlásra. Nem vonatkozik ez a tartalmi hiányosságra, ha az átvételkor azt nem veszik észre, például az adásvételi szerződés vagy a NEAK igazolás esetében.

Vasvári Tamás / MTI

Év végi hajrára számítanak a bankok

A bankok egy része arra számít, hogy az év vége közeledtével növekszik majd a benyújtott kérelmek száma. Ez persze attól függ igazán, hogy a csok plusz mennyire lesz kedvezőtlenebb a jelenlegi csoknál. Ha sok potenciális igénylő jár rosszabbul az ígéretek szerint hamarosan megjelenő új szabályokkal, akkor nekik még mindenképpen érdemes lesz a jelenlegi csokot felvenni, ami felpörgetheti az év végén az igényléseket. A falusi csok esetében inkább arra lehet számítani, hogy 2024-re halasztják a felvételét, hiszen az ebben az esetben már ismert új feltételek használt lakások esetében egyértelműen kedvezőbbek.

Ha végül decemberben hirtelen megrohanják a régi csokért az ügyfelek a bankokat, akkor akár az is elképzelhető, hogy előre hozzák a végső benyújtási határidőt. Erre más támogatásnál volt már példa. Az UniCredit például most nem tervez ilyen extra határidőt, ez a lépés esetlegesen akkor merülhet fel, ha a beérkező kérelmek nagy száma miatt erre kényszerülnek annak érdekében, hogy azokat az ügyfeleket, akik csok-igénylését már befogadták, biztonságosan ki tudják kiszolgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik