Gazdaság

Üzemanyagárstop: ítéletet mondtak a magyarok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Míg a teljes népességben nőtt, a kormánypárti szavazók körében csökkent az üzemanyagárstop újbóli bevezethetőségébe vetett hit - derül ki a Publicus Intézetnek a Népszava számára készített friss felméréséből.

A magyarok 57 százaléka szerint az Orbán-kormánynak lenne lehetősége visszaállítani a hatósági üzemanyagárakat – derül ki a Publicus Intézet által lapunk kérésére készített, augusztusi felmérésből. Ennek kapcsán megjegyzendő, hogy a kérdőívek augusztus végi-szeptember eleji kitöltésekor a kabinet még elvetette az árstop újbóli bevezetésének szándékát, illetve szükségességét: a téma voltaképp csak a legutóbbi kormányinfó után került ismét reflektorfénybe.

Az üzemanyagárstopban furamód legkevésbé a Fidesz-KDNP-szavazók bíznak.

Körükben ugyanis csak 37 százalék támogatta az ötletet. Körülbelül harmaduk szerint a kabinetnek egyáltalán nincs erre lehetősége. A kormánypártokhoz húzó válaszadók kiugró hányada, közel harmada ugyanakkor inkább bizonytalanságának adott hangot a téma kapcsán.
Az ellenzékieknek ugyanakkor egész pontosan kétharmada vélekedett úgy, hogy az Orbán-kormány igenis visszaállíthatná a hatósági üzemanyagtarifákat, ha akarná – olvasható a lapban.

Mindössze 17 százalékuk veti el az ötletet, és 18 százalékuk ingadozik. A politikailag bizonytalanok ez esetben sem a kormánypártiakhoz húznak, amennyiben 64 százalékuk szintén támogatja a felvetést és nemmel még az ellenzékieknél is kisebb hányaduk, csupán 15 százalékuk felelt, miközben az egyértelmű választ 21 százalékuk utasította vissza. A jelek szerint mindazonáltal

az ellenzékiek számára vonzóbb, de legalábbis elképzelhetőbb az üzemanyagárstop, mint a kormánypárti szavazók körében.

Januárban egyébként ugyanerre a kérdésre a megkérdezetteknek csak 51 százaléka felelt igennel. A Fidesz-KDNP-hívek 42, az ellenzékiek 58, a politikailag ingadozók pedig 47 százalékban láttak erre lehetőséget. Míg tehát a kormánypárti szavazók árstop iránti vágya tovább csökkent, addig az ellenzékieké és a bizonytalanoké nőtt.

Az autóval közlekedő, érdemi válaszadók átlag 890 forintos literenkénti üzemanyagár mellett ülnének át a mindennapok során tömegközlekedésre. Ez például abból a szempontból figyelemre méltó, hogy a piaci gázolajár tavaly novemberben – tehát amikor a magyar magánautósok még literenként 480 forintért tankolhattak – a Holtankoljak.hu adatai szerint átlag 851 forinton, tehát a „lélektani határhoz” igen közel állt. Legalább ennyire szembetűnő, hogy az intézet idén januári körkérdése során az átlag még 937 forintra jött ki.

Tehát az elmúlt közel háromnegyed év során a közlekedők tűréshatára – vélhetőleg pénztárcájukkal együtt – apadt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik