Gazdaság

Portfolio: Személyes ellentét alakult ki az MNB felső vezetésében

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Patai Mihály neve mellett néhány hete még az szerepelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti és működési szabályzatában, hogy ő a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért, digitalizációért és hitelösztönzésért felelős alelnök. Mostanra viszont már a nemzetközi kapcsolatokat kiszervezték alóla, ez pedig már a nyilvánosan elérhető, szeptember 5-i keltezésű – de a Hivatalos Értesítőben csak tíz nappal később megjelent – szmsz-ben is látszik, amelyben ez a terület már hiányzik az alelnök titulusából – írta a portfolio.hu.

A gazdasági szaklap szerint egy ideje már terjedtek pletykák arról, hogy a korábban bizalmas és baráti viszony megromlott Matolcsy György és az ismert bankár között, amelyek egy-két a jegybankon belüli szakmai vitában már korábban felszínre jöttek, végül a nyáron fokozatosan elindult a feladatkörök kiszervezése Patai Mihály (a kiemelt kép bal oldalán látható, középen Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Matolcsy György jegybankelnökkel) alól.

A jegybank informális beszélgetéseken nemrég még az MNB-ből kifelé azzal magyarázták, hogy a nemzetközi kapcsolatok területe átkerült Virág Barnabás alelnökhöz, hogy a 70. életévét betöltött Patai számára már fárasztóvá váltak a külföldi utazások.

A portál azonban több forrásból megtudta, hogy mostanra a készpénzlogisztika területe is elkerült az alelnöktől, valamint a Giro Zrt. igazgatóságának éléről is távoznia kell. Voltak, akik összetettebb szakmai nézeteltéréssel magyarázták a helyzetet, amelyet arra vezettek vissza, hogy a hitelösztönzésért is felelős alelnök egy a jegybanki veszteség növelését is eredményező, új hitelprogram bevezetését javasolta, amelyről a jegybanki szakember a Nagy Márton vezette gazdaságfejlesztési tárcával is egyeztetett. Később ez a terv lett vörös posztó az MNB elnökének szemében.

Többen azt mondták, hogy Patai nyilvánosan is felemelte a hangját Matolcsy Györggyel szemben. Patai Mihály egyébként kifejezetten Matolcsy György kérésére hagyta ott az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatói posztját.

Tavaly novemberben írtunk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendeletet adott ki arról, ki adhat majd ki rendeletet akkor, ha őt kell helyettesíteni. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökét rendelet kiadásában Virág Barnabás alelnök, az ő távollétében Patai Mihály alelnök, az ő távollétében Kandrács Csaba alelnök helyettesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik