LEGO
Gazdaság

Növeli gyártókapacitását a nyíregyházi LEGO-gyár

A LEGO Csoport tovább bővíti nyíregyházi üzemének gyártókapacitását. Az új csarnokok építése 2024-ben kezdődik, és a beruházással csaknem harmadával fog nőni az itt gyártott LEGO készletek mennyisége – közölte a gyár csütörtökön.

Az új beruházás további csomagoló-, és raktárterületekkel, adminisztratív épületekkel és egyéb létesítményekkel növelik meg a gyárat. Összesen 30 ezer négyzetméternyi új épületettel bővítik. A 2014-ben átadott nyíregyházi gyárépületet – amely eredetileg 120 ezer négyzetméteres létesítmény volt – az elmúlt években lépésről lépésre bővítették, és mára elérte a 232 ezer négyzetméteres méretet, 2025-re pedig 262 ezer négyzetméterre növelik.

A világon működő öt gyáruk közül háromban végzik a LEGO gyártás teljes folyamatát – a nyíregyházi üzem is ilyen. A bejelentett bővítés részeként a telephelyen a csomagolósorok száma harmadával, 68 sorra nő. Így az itt gyártott polcrakész LEGO készletek mennyisége mintegy 30 százalékkal nő majd.

Az építési munkálatok már idén megkezdődnek, és a tervek szerint az új gyártócsarnokok 2025 második felében kezdik meg a termelést. A több mint 50 milliárd forintos beruházási összeget az állam 4,3 milliárd forinttal támogatja. A jelenleg 3300 embert foglalkoztató LEGO Manufacturing Kft. a bővítésnek köszönhetően akár 300 új munkahely is létrejöhet – tették hozzá.

Chresten Bruun, a LEGO Csoport senior alelnöke, a nyíregyházi gyár igazgatója csütörtökön elmondta: „A LEGO gyár idén ünnepli 15 éves fennállását Nyíregyházán. A régió legnagyobb munkáltatója és az ország egyik legvonzóbb munkaadója vagyunk. Büszkék vagyunk arra, hogy miközben gyorsan növekszünk, hűek vagyunk vállalati kultúránkhoz. Emellett külön öröm, hogy új beruházásokat hozhatunk Magyarországra, és alig várom, hogy hamarosan új kollégákat köszönthessünk, akik csatlakoznak hozzánk a növekedésben.”

A gyárbővítésnek célja az is, hogy támogassa a LEGO Csoport fenntarthatósági törekvéseit, beleértve a vállalat azon kötelezettségvállalását, hogy 2032-ig 37 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. A nyíregyházi gyár a felhasznált energia egy részét újonnan telepített, saját tulajdonú napelemparkok révén tervezi fedezni, illetve a közeljövőben megvizsgálja a geotermikus fűtési energia felhasználásának lehetőségét is – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik