Gazdaság

Változást tervez az EU a friss jogosítványoknál: éjszakai vezetési tilalom jöhet

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az Európai Unió a közlekedés biztonságának növelése érdekében új irányelv kiadására készül. Ennek kapcsán most újabb részletek szivárogtak ki – írja az Infostart.hu.

Nagy vihar kavart az a javaslat, amely bizonyos sebességhatár és járműtömeg esetén speciális B+ kategóriás jogosítványt követelne meg a személyautók vezetőitől is.

A tervezett intézkedések azonban nem merülnek ki ennyiben, a merkur.de arról ír, hogy a kezdő sofőrökre is új szabályok vonatkoznak majd. Az Európai Bizottság a halálos balesetek számát nullára kívánja csökkenteni az európai utakon, és ehhez a legnagyobb kockázatforrásokat keresi. A kezdő vezetők a kutatások szerint általában kevésbé kockázatkerülők, és statisztika alapján nagyobb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési balesetnek és válnak halálos áldozattá – idézi a portál.

A bizottság ezért különleges szabályokat szeretne a kezdő sofőrökre. Az egyik legfontosabb, hogy friss jogosítvánnyal legfeljebb 90 kilométer/órás sebességgel lehetne közlekedni – még autópályán is. Emellett szintén szerepel a tervezetben, hogy

éjszakai vezetési tilalmat vezetnének be az esetükben – a javaslat szerint éjféltől reggel hat óráig.

A harmadik változtatás nélkül az egész EU-ban egységes lenne a jogosítványszerzés alsó korhatára.

Szintén egységes korhatára lenne az új B+ jogosítványnak is: csak 21 éves kor felett lehetne olyan vezetői engedélyt szerezni, amellyel 1800 kilogramm feletti járműveket lehet vezetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik