Gazdaság

Napok óta tart a forint vesszőfutása

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az elmúlt napokban csúnya gyengülést láttunk a forint árfolyamában, így lassan megint a 400-as lélektani szint elérése fenyeget az euróval szemben – írta a portfolio.hu.

A gazdasági portál megjegyzi, csütörtök reggel 393,5 körül járt a forint az euróval szemben, ez egyelőre 0,2 százalékos forintgyengülést jelent a szerda esti árfolyamhoz képest. Tegnap 394 felett is járt este a jegyzés, miközben a nap első felében még inkább erősödött a magyar fizetőeszköz.

A forint vesszőfutása már napok óta tart, az utóbbi egy hétben majdnem másfél százalékkal értékelődött le az euróval szemben. A kilátásokat illetően sem lehetünk optimisták, sok múlik majd a dollár árfolyamán, hiszen az amerikai deviza erősödése hagyományosan rossz hír a forint számára. Ha az amerikai fizetőeszköz tovább kapaszkodik az euróval szemben és szignifikánsan áttöri az 1,05-ös szintet, akkor az további lökést adhat a forintnak a lejtőn.

Ezzel ellentétesen az segíthetne a magyar devizának, ha megfordulna a tendencia a dollár piacán, vagy legalább stabilizálódna a jegyzés. Az utóbbi egy hétben másfél százalékkal, egy hónap alatt pedig 3 százalékkal erősödött az amerikai deviza az euróval szemben. A dollár-forint most 374,3 körül jár, míg az angol font 454,2-nál áll ma reggel – írta a portfolio.hu.

A főbb versenytársak közül a lengyel zloty 0,25 százalékos erősödéssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra majdnem egy százalékos gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az orosz rubel egyelőre minimális erősödést mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik