Gazdaság

Publicus: A fideszesek négyötöde szerint „Brüsszel” a felelős a magas energiaárakért

A Fidesz-KDNP szavazóinak négyötöde szerint a lakossági piaci energiaárak az Oroszország elleni „brüsszeli szankciók” miatt nem csökkennek – derül ki a Publicus kutatásából, amelyet a Népszava ismertetett. Ez a márciusi és júniusi 87 százalékhoz képest némi csökkenés. Az ellenzékiek mindössze 23 százalékban találják felelősnek a felvetésért az Európai Uniót, míg a politikailag ingadozók 44 százaléka szintén osztja ezt a felvetést.

A fideszesek 48 százaléka szerint Oroszország is felelős, míg az ellenzékiek körében ezt a véleményt 68 százalék támogatja, a bizonytalanoknál pedig 55 százalék.

Bár a válaszadók döntő többsége az Orbán-kormányt is hibáztatja a változatlanul magas energiaárakért, 78 százalékos arányuk két hónap alatt 11 százalékpontot csökkent – teszi hozzá a Publicus.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány most csökkenthetné-e a piaci lakossági energiaárakat, ha akarná, a Fidesz-KDNP-szavazók mindössze 34 százaléka válaszolt igennel, ami a májusi 50 százalékhoz képest jelentős esés – írja a Népszava. Az ellenzéki szavazók 85 százaléka, a bizonytalanok 72 százaléka értett egyet ezzel.

Azt, hogy a kormány a lakossági piaci energiaárakban nem érvényesíti a tőzsdei változásokat, a kormánypártiak kevesebb mint fele helyesli, míg az ellenzék 74 százaléka ellenzi, a bizonytalanok esetében pedig 30 százalék nem tudott dönteni a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik