Gazdaság

Az még nem győzelem, hogy júliusban a reálkeresetek már kevésbé csökkentek

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) ezt így tálalta: júliusban a reálbérek mindössze 2 százalékkal csökkentek, köszönhetően a kormány szankciós infláció elleni küzdelmének (kötelező akciózás, online árfigyelő rendszer).

Egészen máshonnan közelít a KSH-jelentéshez a GFM és Virovácz Péter, a ING Bank vezető elemzője – írja a Népszava. Az ING Bank elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a bérkiáramlás elmaradt az előző hónapok mértékétől és a piaci várakozásoktól egyaránt. Ehhez Virovácz Péter hozzátette, bár az infláció tovább lassult júliusban, az átlagbér növekedési ütemének lassulása miatt a reálbérek továbbra is csökkentek.Kevésbé szokás hangsúlyozni, noha ez is része a kereseti viszonyokról szóló KSH-jelentésnek, hogy idén júliusban bruttó 450 ezer forint volt a hazai mediánbér, míg nettóban ez 311 400 forintot tett ki. (A mediánbér a fizetések sorában a középső értéket jelzi, vagyis azt, amelynél a foglalkoztattak fele többet, másik fele kevesebbet keres.) Az idei júliusi medián bruttóbér 16,3, míg a nettó 15, 9 százalékkal múlta felül az előző év júliusának adatait. Virovácz Péter szerint a hazai belső kereslet helyreállása lassú és fokozatos folyamat lesz.Noha az ING Bank vezető elemzője is azt valószínűsíti, hogy a reálbér növekedés a nyár végére, de legkésőbb szeptemberre visszatér, óva int attól, hogy azt gondoljuk, ez a fogyasztás gyors növekedését hozza magával.
Ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy a lakosság a elmúlt másfél évben felélte megtakarításai nagy részét, miközben az infláció továbbra is magas, a lakosság bizalmi indexe pedig évtizedes mélyponton található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik