Gazdaság

Ma már nem csak az üzleti világ építőköve, hanem minden szervezeté a Compliance

Az üzleti világban való sikeres működés egyik kulcsfontosságú eleme a jogszabályi és szabályozási követelmények betartása, a compliance. A Debreceni Egyetem első hazai felsőoktatási intézményként fontosnak tartja az új terület meghonosítását. Az I. Compliance Konferencián a meghatározó állami szereplők és az üzleti élet jelentős képviselői beszélnek a téma aktuális kérdéseiről október 17-én Debrecenben.

Az Európai Unió országaiban egyre szigorúbb szabályozások lépnek életbe, az adatvédelem, a pénzmosás elleni intézkedések, az információbiztonság, az antikorrupció kapcsán és egyéb területeken folyamatosan frissülnek a követelmények. A vállalkozásoknak és a piac többi szereplőinek alkalmazkodniuk kell ehhez a dinamikus helyzethez. Azok a vállalatok, amelyek nem tartják be az előírásokat, számos kockázattal szembesülnek, beleértve a büntetéseket, hírnevük károsítását és a jogi eljárásokat. A compliance tehát nem csupán egy újabb adminisztrációs terhet jelent, olyan befektetés, amely hosszútávon védi és növeli a vállalatok értékét.

A Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként hozott létre önálló Compliance Osztályt. A 2021 óta közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működő intézmény számára elengedhetetlen a jogszabályok betartása, ezáltal a megfelelőségi, compliance rendszer működtetése, hiszen az oktatás és kutatás mellett számos társadalmi szolgáltatást is nyújt, például egészségügyi ellátást és jelentős a gazdasági partnerségei száma, aktív szereplője az üzleti világnak.

Az egyetem október 17-én compliance konferenciát szervez a szakma, valamint annak határterületein illetékes szakemberek számára. Előadást tartanak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. és a General Electric Magyarország Kft. vezetői, valamint kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt az OTP Bank Nyrt., a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Bosch Kft., a Magyar Ügyvédi Kamara és a Debreceni Egyetem képviselői.

A konferencia célja, hogy áttekintsék az aktuális kihívásokat és lehetőségeket a compliance és annak határterületei kapcsán. A tanácskozás ideális alkalom arra, hogy a résztvevők megosszák tapasztalataikat és kapcsolatokat építsenek a területen dolgozó szakemberekkel.

További részletek és jelentkezés: https://konferencia.unideb.hu/node/1163

Ajánlott videó

Olvasói sztorik