Gazdaság

Az ASUS szerint a környezetbarátabb laptopoké a jövő

Asus
Asus
Ezeket a tippeket követve pedig te is tudatosan választhatsz magadnak az új modellek közül.

Az ASUS hosszú évek óta elkötelezett támogatója a fenntartható fejlődésnek, a szakemberek szerint pedig némi odafigyeléssel egy új laptop vásárlásakor is könnyen hozhatunk tudatosabb döntést, mellyel nem csak a mindennapjainkat tesszük egyszerűbbé, hanem a környezetünkre is pozitív hatással leszünk.

A laptopoknak számos olyan tulajdonsága van, amely közvetlen és közvetett hatással van arra, hogy mennyire fenntarthatóak. Ezek közül néhány első látásra észrevehető, mások kicsit mélyebben rejtőznek, és nem biztos, hogy annyira nyilvánvalóak. Íme, néhány támpont arra vonatkozóan, hogy milyen egy környezetbarátabb laptop, és hogy vásárlásával hogyan tudod kivenni a részed a Föld védelméből egy fenntarthatóbb jövő érdekében.

Asus

Nemzetközi ökocímkék

A legegyszerűbb módja annak, hogy kiderüljön az adott laptopról, hogy környezetbarát vagy sem, a nemzetközi ökocímkék keresése. Ha személyesen keresgélünk, akkor ezek általában matricák formájában meg is jelenhetnek a laptopokon, ha pedig online vásárlásról van szó, akkor az ezekről a tanúsítványokról szóló információkat a termékoldalakon egészen biztosan megtaláljuk.

Az ilyen ökocímkéket a kimondottan ebben a témakörben tevékenykedő, független tanúsító szervezetek ítélik oda. Az EPEAT® például a technológiai termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó vezető globális ökocímke. Az EPEAT tanúsítvánnyal rendelkező termékek környezetbarátabb választásnak számítanak. Ez ráadásul a termék teljes életciklusára vonatkozik, az erőforrások kitermelésétől és gyártásától kezdve az összeszerelésen és használaton át az élettartam végéig. Az EPEAT tanúsításnak három szintje van: bronz, ezüst és arany, természetesen legutóbbit érdemes keresni.

Az ENERGY STAR® az energiahatékonyság világszerte elismert tanúsítványa. Az ENERGY STAR® címkét elnyerő termékek az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által meghatározott szigorú energiahatékonysági követelményeknek való megfelelés révén hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Nyilvánvalóan minél energiahatékonyabb egy laptop, annál kevesebb áramot fogyaszt, és így annál kisebb a környezeti hatása. Az ASUS laptopok például átlagosan 37,6%-kal meghaladják az ENERGY STAR szabványt, vagyis kiemelkedően hatékonyak.

Asus

Fenntartható anyagok

A laptop gyártásához felhasznált anyagok nagyon fontosak annak meghatározásában, hogy mennyire környezetbarát az adott termék. Sok ASUS laptopban találhatók olyan alkatrészek, amelyek a fogyasztás utáni vagy óceánokba került, majd újrahasznosított műanyagból készültek, és sok modell esetében ipari feldolgozás után újrahasznosított fémet is használnak a tervezők. Az ilyen anyagokból készült alkatrészek közé tartozhatnak a billentyűk, a hangszórók, a perifériák, az adapterek és még a vázborítások is. Az elmúlt öt évben több mint 1500 tonna fogyasztás utáni újrahasznosított műanyagot használtak fel az ASUS laptopok gyártásához. Idén pedig a Zenbook S 13 OLED esetében egy teljesen új eljárást vezetett be a gyártó, melynek eredménye egy kerámia-szerű, csodálatos fedlap, miközben az ASUS-exkluzív folyamat nem igényli nehézfémek, erős savak vagy szerves vegyületeket használatát.

Asus

Jobb minőség = hosszabb élettartam

A jobb minőségű és ezáltal tovább kitartó laptop választása a hosszabb távon megtérülő anyagi előnyök mellett a környezet védelmét is szolgálja, hiszen minél kevesebb laptopot kell legyártani, annál kisebb lesz a szénlábnyomunk. Érdemes olyan modelleket keresni, melyeket tartóssági szempontból is teszteltek. Az ASUS laptopok számos, az amerikai katonai szabványoknak is megfelelő teszten mennek keresztül, amelyek szélsőséges és hétköznapi körülmények között is vizsgálják a tartósságukat. Emellett az ASUS mérnökei minden modellnél igyekeznek moduláris tervezési jellemzőket alkalmazni, hogy egy esetleges alkatrészcsere esetén az egész készülék cseréje helyett a lehető legdirektebb módon lehessen végrehajtani a javítást.

Bónusz tipp

Vásárlás előtt érdemes jól átgondolni a pontos igényeket. Másra van szüksége a diákoknak, a kőkemény játékosoknak és a tervezőprogramokkal dolgozó kreatív szakembereknek, mérnököknek.  Persze lehetnek átmenetek is a felhasználási célok között, az ASUS kínálatában pedig mindenki megtalálhatja a számára ideális modellt. Mindemellett érdemes kicsit nagyobb teljesítményű laptopot választani, mint amire az adott pillanatban szükségünk van, hiszen az olyan kulcsfontosságú alkatrészek, mint a CPU és a GPU általában állandóak egy laptopban, és nem frissíthetők, mint egy asztali számítógépben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik