Gazdaság

Kihívás előtt a kormány: milliárdokkal tartozik az orosz „kémbank”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Izgalmas dátum közeledik sok magyar befektető életében. Az említett befektetők vigyázó tekintete az IIB-re, a cikkekben rendre „orosz kémbanknak” emlegetett, valóban orosz kezdeményezésre létrehozott Nemzetközi Beruházási Bankra vetül. A banknak ugyanis szeptember 28-ig 15 milliárd forint értékben kell visszafizetnie kötvényeket magyar befektetőknek. A kérdés az, hogy ez hogyan lehetséges a szankciók miatt – írja a Telex.hu.

Emlékezetes: miután a bank és egyes vezetői idén április 12-én amerikai szankciós listára kerültek, másnap több más uniós állam után Magyarország is jelezte, hogy kilép a bankból.

Igen ám, de egyrészt a kilépés nem is olyan egyszerű, másrészt a korábbi nagy barátkozás közben a banknak bőven lettek magyar befektetői is. A magyar kormány Budapestre invitálta a bankot, több más uniós tagállam is részvényes volt, ráadásul a bank jobb kamatot fizetett, mint a magyar állam, pedig a hitelminősítése (ratingje) ekkor magasabb volt, mint Magyarországé.

A 3 éves IIB-kötvényből 2020 szeptemberében hazai bankok, befektetési alapkezelők és további befektetők összesen 15 milliárd forint értékben jegyeztek. Szeptember 28-án ez a sorozat kifut, és miután az Egyesült Államok szankció alá vonta a bankot, annak uniós számlái is be vannak fagyasztva, így kérdésessé vált, hogy a magyar befektetők visszakapják-e a pénzüket.

A banknak van pénze, a banknak van szándéka helytállni a kötelezettségei után, így ez most leginkább a Nyugat döntése. Annyiban nehéz a helyzet, hogy

Magyarország mostanában sokat ostorozza az EU-t, a svédeket, az amerikaiakat, nem biztos, hogy egy kényes ügyben feltétlenül erős az érdekérvényesítő képessége

– legalábbis ettől tartanak egyes befektetők.

Ugyanakkor abban azért lehet bizakodni, hogy a szankcióknak tényleg nem az a céljuk, hogy az oroszok ne adják meg az uniós entitások felé a tartozásaikat, vagyis az illetékes amerikai hivatal, az OFAC (Office of Foreign Assets Control, vagyis az Idegen Vagyonokat Ellenőrző Hivatal) akár adhat erre egyedi engedélyt is.

Mint azt az IIB maga is részletesen dokumentálta, a bankban van szándék a kifizetésre. Legalábbis egy hasonló cseh esetben, ahol maga a kötvény még nem járt le, de esedékes volt egy kamatfizetés, a cseh külügyminisztérium kilobbizta, hogy az amerikai kormányhivatal egyedileg engedje meg, hogy ezt az összeget fel lehessen szabadítani, és az úgynevezett kifizetési ügynök (paying agent), vagyis a Citibank az engedély birtokában ki is fizette cseh koronában az esedékes kamatot.

Az nem biztos, hogy a magyar kormány hatékonyan tud lépni, amikor az Egyesült Államoktól kérni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik