Gazdaság

Parlament előtt az „életveszélyes” javaslat, átírják a munkavédelmi törvényt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A szakszervezetek tiltakozása ellenére benne maradt az új, munkavédelmi törvényt is módosító rendelkezés-csomagban, hogy ezentúl nem kell elmagyarázni a dolgozóknak a munkavédelmi szabályokat. Így a beadványt már jövő héten tárgyalhatja a parlament – írja a hvg.hu.

Az országgyűlésben várhatóan már a jövő héten tárgyalni fogják „Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló, 78 törvényt módosító csomagot. A Tuzson Bence igazságügyi miniszter által benyújtott javaslatcsomag nyomán egyebek közt módosítják a munkavédelmi törvényt is. Ennek alapján a munkába álló, illetve az új munkahelyre vagy munkakörbe kerülő dolgozó munkavédelmi oktatása „az általános oktatási tematikának a munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető”, akár „a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzététellel.” Indoklás ehhez sincs – írja a portál.

A tényleges oktatás annak érdekében, hogy a dolgozó „rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, és megismerje a szükséges szabályokat”, csak akkor marad kötelező, ha a munkaeszközt átalakítják vagy új munkaeszközt helyeznek üzembe, vagy ha új technológiát vezetnek be.

Augusztusban a módosító ellen mind az öt nagy szakszervezeti konföderáció tiltakozott. Szerintük életveszélyes következményekkel jár az, ha a kormány kontroll nélkül a munkavállalókra bízza, hogy ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek megelőzésének módját.

Szerintük

a törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy e-mailen küldött írásos »oktatási tematikával« a munkavédelmi tájékoztatást, s az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán.

Emiatt szerintük sokkal több lesz a munkahelyi baleset, hiszen oktatás nélkül sok ember nem fogja elolvasni vagy megfelelően megérteni a kiosztott vagy intraneten közzétett ismertetőket.

A törvényjavaslat továbbá azt is kimondja, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők, köznevelésben foglalkoztatottak, egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók és az adóhatósági dolgozók illetményéből a munkáltató „szakszervezeti vagy egyéb érdekképviseleti tagdíjat nem vonhat le és nem utalhat tovább”. Ez szintén kiváltotta a szakszervezetek tiltakozását, hiszen nyilvánvalóan jelentős taglétszámcsökkenéssel járhat, ha az érdekképviseletnek magának kell megszerveznie a tagdíjbeszedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik