Gazdaság

Milliós fizetéssel keresnek magyar buszsofőröket Skóciába

GettyImages
GettyImages

Nem csak Magyarországon van óriási hiány buszsofőrökből, Európa többi országában, például Skóciában is. Ott is, mint itthon a buszok oldalán, hátulján is toboroznak, konkrét fizetésekkel – írja a Pénzcentrum.hu Tóth Benjamin kint élő buszsofőr vlogjára hivatkozva.

A szigetországban élő sofőr mesélt a kinti körülményekről, kereseti lehetőségekről. Videója szerint évi 36,5 ezer fontot keres egy buszsofőr, ami mostani árfolyamon 16,2 millió forint. Ez jó fizetésnek számít, hiszen a minimálbér 21 ezer font körül van –  annak majdnem a duplája. Bruttó 36 ezer 500 fontból (plusz a túlóra, hétvégi pótlék) már jól lehet élni Benjamin szerint, jó életszínvonalat lehet fenntartani a munkásosztályban.

Aminek Skóciában nagyon durván felment az ára Benjamin beszámolója szerint az élelmiszer és a benzin mellett, az a lakásbérlés. Pár éve még aki minimálbérre ment ki, az tisztességesen meg tudott élni, ma már ez nem feltétlenül van így. Autó nélkül nem nagyon lehet meglenni ebben a munkakörben, hiszen aki targoncázik, sofőrködik, annak nem fix sem a kezdési időpontja, sem a helyszíne, sokszor külterületeken kezd reggel. Oda őt a tömegközlekedés nem viszi ki, annyira nincs jól kiépítve.

Aki nettó 2 ezer fontot meg tud keresni egy hónapban, az Benjamin szerint már jól él. A lakásra és a rezsire 1100 fontot kell költeni átlagosan annak, aki nem szeretne lakótársakat, egy új autó lízingelésére kb. 300 fontot, élelmiszerre nagyjából 200 font kell havonta. Számításai szerint kényelmes élet mellett egy átlagbér negyedét, 400-500 fontot félre lehet tenni havonta, ami nagyjából 200 ezer forint. Elmondása szerint sok esetben még a buszos jogsi sem feltétel, azt segítenek megszerezni. Ennek ellenére Benjamin szerint sokan küszködnek Angliában, Skóciában élő magyarok közül is, rengetegen vannak minimálbéren, sokaknak van közüzemi vagy hiteltartozása, amit nem tud fizetni,  és kifejezetten rossz körülmények között élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik