Gazdaság

Egy felmérés szerint havi 200 ezer forint is hiányozhat a családi kasszákból

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Tartanak a téltől az emberek, rezsidrágulásra számítanak.

A Cofidis Hitel Monitor felmérés szerint a magyarok mintegy negyede gondolja úgy, hogy a múlt évhez képest az idei fűtési szezonban többet kell majd kigazdálkodnia, átlagosan 124 ezer forinttal. Erre a lakosság több mint fele előre készül: takarékoskodik a rezsiszámlára (14%), előre megvásárolja a tüzelőt (19%), illetve már most is átalányt fizet (28%). Tudatos rezsicsökkentésre készül a következő egy évben a 18-69 évesek 62 százaléka. Ezen belül közel harmaduk úgy spórol majd, hogy alacsonyabb hőmérsékletre fűti fel a lakást, ötödük pedig energia- és víztakarékosabb háztartási gépeket, berendezéseket vásárol.

A háztartások májushoz képest kevésbé borúlátóan vélekednek az anyagi helyzetükről, ám továbbra is -20 ponton áll a hitelspecialista családi kassza hangulatindex mutatója. Megérezte a magyarok pénztárcája az áremelkedések hatását: tavaly júliushoz képest 50 ezerrel több, mintegy havi 200 ezer forint hiányzik a családi kasszából. Csupán 25 százalékuk állítja, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, a válaszadók háromnegyedének több bevételre lenne szüksége. De a felmérés szerint úgy tűnik, a kormányzati intézkedések némileg képesek enyhíteni a családi kassza hiányát: a már hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználható SZÉP-kártya az érintett háztartások 17 százaléka szerint könnyít jelenlegi helyzetén és negyedük pedig használta már az online árfigyelő rendszert.

A kutatás alapján a havi megélhetés emelkedő költségei átírták a munkahelyekkel kapcsolatos elvárásokat is. Még idén a munkavállalók egyhatoda tervez váltani a magasabb kereset reményében – főleg a 30 év alattiak „lépnének”, közöttük az arány 29 százalék. Meglepő módon a 18-69 éves munkavállalók 64 százaléka választaná a többet fizető munkahelyet még akkor is, ha az nem felel meg az eddigi képzettségüknek vagy szakmai tapasztalatuknak.

Kapcsolódó
Rezsiemelés: nyugdíjasok százezrei tarthatnak a téltől
A magasabb energiaárak leginkább a 65 év felettieket sodorták rossz pénzügyi helyzetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik