Gazdaság

Újabb akkus népszavazást torpedózott meg a Kúria

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Helyben hagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság júniusi döntését, amellyel megtagadta az LMP sokadik népszavazási kezdeményezését a hazai akkumulátorgyárak további építésének megakadályozására – szúrta ki a hvg.hu a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kúriai határozatot.

A most elkaszált kérdés így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja, a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?

A portál felidézi: a Nemzeti Választási Bizottság egyik kifogása az volt, hogy mivel egy akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény engedélyezési eljárása több évig tart, a sikeres népszavazás nyomán megalkotandó jogszabály olyan ipari létesítmények engedélyezési eljárására is vonatkozna, amelyek a hatályba lépése előtt kezdődtek meg, és 2023. december 31. után is folytatódni fognak.

Amennyiben pedig a fent jelzett időszakban kiadott engedélyeket vissza kellene vonni, az mindenképpen a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközne.

Az NVB ülésén az ellenzéki delegáltak egységesen vitatták a határozattervezet érvelését. Szerintük az a kormány propagandáját tükrözi, pedig valójában egyértelmű kérdésről van szó.

A határozatot végül 8:7 arányban fogadták el, ezt hagyta most jóvá a Kúria – írja a hvg.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik