Gazdaság

G7: Sokat esett az orosz gáz ára, de rezsicsökkentés nem várható

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Sokat esett az elmúlt hónapokban az orosz gáz ára, az elérhető adatok alapján az uniós országok közül az elmúlt hónapokban is Magyarországra érkezett a legdrágábban – írja a G7.hu. A lakosság ellátásán – tették hozzá – így továbbra is sokat veszít az állam.

A gazdasági lap jóslata szerint ősszel az egy évvel korábbihoz képest hatod-hetedáron érkezhet az orosz gáz Magyarországra. A behozatal már az elmúlt hónapokban is jóval olcsóbb volt, mint 2022-ben, és a lap számításai szerint ez a következő hónapokban is így marad. Sőt, mivel tavaly októberben tetőzött a gáz ára, a következő hónapokban lehet a legnagyobb mértékű az éves csökkenés.

Májusban és júniusban köbméterenként kétszáz forint alatt maradt az orosz import átlagára, amire közel két éve nem volt példa.

Ez nem pontosan az az ár, amennyiért a magyar állami szereplők vásárolnak, de nem is lehet túl messze tőle. Oroszországból elvileg bármilyen kereskedő importálhat Magyarországra gázt, nem csak az állam nevében beszerző MVM. A mennyiségi adatok, illetve ágazati szakemberek szerint azonban az orosz gáz messze legnagyobb vevője így is az állami cég, amelynek 90 százalék feletti lehet a részesedése az importból. Ezt erősíti az is, hogy a behozott mennyiség szinte pontosan megegyezik azzal, amennyi gáz megvásárlásáról az MVM és a Gazprom szerződést kötött.

Az állam részesedése azért fontos, mert így az importár megmutatja, hogy nagyjából mennyiért is vásárolja az MVM azt a gázt, amellyel a lakosságot is ellátja. Ennek ismeretében lehet következtetni arra, hogy milyen lehetőségei vannak a kormányzatnak, vagyis van-e mozgástér az úgynevezett „lakossági piaci ár” csökkentésére.

Tavaly nyáron épp azért nyúlt a kormányzat a rezsihez, mert már május-júniusban látszott, hogy ősszel nagyon magasak lesznek az importárak. Most épp az ellenkezője az igaz: mivel hónapok óta viszonylag stabilan alacsonyak a tőzsdei jegyzések, az orosz gáz is relatíve olcsó lesz egész ősszel.

Nincs ok azonban abban bízni, hogy a kormány eltörölné a tavalyi rezsiáremelést. A tőzsdei átlagár augusztusban a hetede volt az egy évvel korábbinak, a krízis előtt megszokott szintnek azonban ez még mindig nagyjából a duplája, a Covid-időszak mélypontjánál pedig hétszer magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik