Gazdaság

Nagy Márton: A munkahelyek 24 százaléka van veszélyben a mesterséges intelligencia miatt

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Végtelen a területek száma, ahová az AI be tud lépni. Használni kell, fejlődni, kutatni

– egyebek mellett erről beszélt Nagy Márton az Indamedia által megrendezett AI Summit konferencián.

Az Index tudósítása szerint a miniszter azzal kezdte előadását, hogy megkérdezte a mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellt, a ChatGPT-t, hogy mit kellene mondania az AI-ról egy gazdaságfejlesztési miniszternek. A mesterséges intelligencia olyan választ adott, amellyel a miniszter is egyetértett: olyan körülményeket kell teremteni, ahol az AI jól érzi magát, és fejlődni tud.

Nagy Márton szerint érezni lehet, hogy fenyegetést is jelent az AI a munkaerőpiacon: elveszi majd a munkahelyeket, és nemcsak az alacsonyan, de a magasan képzett munkavállalói pozíciókért is bejelentkezik. Közölte, az AI olyan kérdésekre képes választ adni, amelyben a jövő kihívásait segít legyőzni. Energetikában egyértelműen képes irányítani.

MTI/Balogh Zoltán

A miniszter úgy folytatta, a mesterséges intelligencia az elsődleges felhasználási területe az energetikában, a napenergiában, illetve a szélenergiában lehet.

Az AI nem adatokat elemez, hanem következtet, ebből adódóan sokkal gyorsabb, mint a kvantumszámítógépek. Pekingben azt láttam, hogy 30 perc alatt megcsinálta, amit egy kvantumszámítógépnek 30 óra volt

– emelte ki.

A gazdaságfejlesztési miniszter összegzése szerint

  • a munkahelyek 24 százaléka van veszélyben az AI-tól,
  • az irodai dolgozók esetében ez az arány 45 százalék,
  • és 34 százalékban a felsőfokú képesítéssel rendelkezőket veszélyezteti ez a technológia.

Ugyanakkor, folytatta, „házakat nem épít”, utalva ezzel arra, hogy fizikai munkát nem képes még végezni. Magyarországon rengeteg feldolgozóipari tevékenység van, és a futószalag mellett egyre kevesebb ember fog állni. Ezért szerinte az ország jóval veszélyeztettebb helyzetben van.

Ugyanakkor az AI képes arra a miniszter szerint, hogy extenzív gazdasági helyzetből intenzív, minőségi teljesítménnyé alakítsa át az ország gazdasági pozícióját, ezzel részben megoldva a közepes fejlettségűek csapdahelyzetét is, olvasható az Index beszámolójában.

Nagy Márton elmondta, a digitalizáció nagyon alacsony szinten van nálunk, a vállalatoknál is, nem csak az államnál. Az állam esetén a digitális állampolgárság nagy lökést adhat, és dolgoznak egy versenyképességi programon, ami a vállalatokat arra ösztönzi, hogy a digitális térben is megjelenjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik