Gazdaság

Ez az oka, hogy tavaly is nagyon sokan haltak meg Magyarországon

MTI / Varga György
MTI / Varga György

Az elmúlt ötven év legalacsonyabb halálozását hozta az idei 31. hét: a statisztikai hivatal szerint az idén július 31. és augusztus 6. között 1840-en veszítették életüket Magyarországon, márpedig egyetlen hét alatt ennél kevesebb haláleset utoljára 1971 kora őszén volt – írja szerdai cikkében a G7. Ráadásul nem is ez volt az első olyan hét az idén, amelyen évtizedes összevetésben is alacsony halálozást mértek, hiszen a közelmúltban három olyan is akadt, amely bekerült az előző fél évszázad 20 legkevesebb halálesetét hozó hetei közé.

A portál szerint a trend összességében nem meglepő, hiszen a koronavírus-járvány miatti megugrást követően lehetett számítani egy komolyabb visszaesésre. Ennek ellenére magyarázatot igényel, hogy tavaly miért voltak kifejezetten magasak a halálozási adatok Magyarországon: 2022-ben 136 400-an haltak meg Magyarországon, ami bő hétezerrel haladja meg a pandémia előtti tíz év (2010–2019) átlagát, és a két járványév kivételével a legtöbb az ezredforduló óta.

A portál szerint 2020-ban és 2021-ben egyértelműen a Covid okozta az elhunytak számának növekedését: épp annyival többen haltak meg a megszokottnál ezekben az években, amennyien a KSH szerint áldozatul estek a koronavírusnak. Tavaly azonban az oltások elérhetővé válásával és a nagy járványhullámokon túljutva már a kutya nem foglalkozott a Coviddal, és a vírus okozta halálesetekről is sokkal kevesebbet tudtunk. Valószínűleg többen gondolták azt, hogy a tartósan magas halálozást egyéb olyan betegségek magyarázhatják, amelyek szűrését, vagy kezelését a járvány alatt az egészségügy leterheltsége miatt elhanyagolták.

A KSH múlt héten közzétett adati alapján azonban úgy látszik, nem ez történt. A haláloki statisztikák azt mutatják, hogy 2022-ben – akárcsak az előző két évben – a Covid okozta az átlagosnál magasabb halálozást. A statisztikai hivatal szerint a koronavírus tavaly 7685 áldozatot követelt, lényegében pont annyit, amennyivel az elhunytak száma meghaladta a sokéves átlagot.

A rosszindulatú daganatok miatt vagy szívbetegségekben elhunytak száma ezzel szemben láthatóan csökkent, sőt, valójában minden egyéb haláloknál visszaesést mutattak az adatok. Ezzel a keringési rendszer betegségei és a rákos megbetegedések után 2022-ben is a Covid lett a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon – írja a G7.

Kiemelt kép: Otthonmaradásra biztató, az idős állampolgároknak szóló felhívást ragaszt ki egy lány egy nagykanizsai társasház bejárati ajtajára 2020. március 22-én. MTI/Varga György 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik