Gazdaság

Jelzáloghiteleket vettek fel a gazdag magyarok, hogy állampapírt vásároljanak belőle

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A gazdagok a lakásukra felvett hitelből állampapírt vettek, a szegények viszont egyre nagyobb adósságba keveredtek az idén a megélhetésük érdekében – írja a Bank360.hu.

Egy friss felmérés szerint a töredékére eshet vissza a babaváró támogatás jövőre, a lakáshitelek volumene is visszaeshet emiatt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) banki hitelezési vezetőkkel készített interjúiból kiderült, hogy a magas lakásárak és hitelkamatok miatt sokan elhalasztják a lakásvásárlást. A támogatott hitelek iránt továbbra is lenne kereslet, azonban a maximális összeg kihasználása mellett is szükség van piaci lakáshitel felvételére az otthonteremtési célok elérése érdekében.

A babaváró hitel esetében a bankok 30–50 százalékos visszaesésre számítanak jövő évtől az eddig folyósított hitelek eloszlása alapján. Emellett a babavárót sok esetben a jelzáloghitel mellé veszik fel, így a jelzáloghitelek visszaesése részben a babaváró hitelek csökkenését is maga után vonja. Egyelőre nem látni problémákat a vállalt gyermekek teljesítésében egyik családtámogatási programnál sem, ugyanakkor a bankok a válást, mint a támogatás egyik feltételének nem teljesülését nagyobb kockázatnak tartják, ugyanis ekkor egyösszegben esedékessé válik az addig kapott kamattámogatás.

A bankok megerősítették, amit régóta lehetett sejteni az adatok alapján: a szabad felhasználású jelzáloghitelek felfutása mögött befektetési célok álltak. Ugyanakkor ezeket a hiteleket az intézmények egy szűk köre kínálta, kizárólag prémium banki ügyfelek igényelték, és az érdeklődés csak rövid ideig tartott. Több bank is igyekezett tudatosan távol maradni ennek a hitelkeresletnek a kiszolgálásától, ugyanis a bank számára sem kedvező, ha egy 20 éves futamidejű hitelt 3–4 év múlva előtörlesztenek – derül ki a Bank360.hu írásából.

Az átlagosan 10 százalék körüli kamatú szabad felhasználású jelzáloghitelből akár 16 százalékos kamatú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vásároltak sokan úgy, hogy egy értékes ingatlan volt a fedezet. Az újonnan kihelyezett szabad felhasználású jelzáloghitelek szerződéses összegének medián értéke a korábbi években megfigyelhető 9 millió forintról 13 millió forintra emelkedett 2023 második negyedévére, míg a szerződések legnagyobb összegű tíz százaléka esetében ennél jelentősebben, 23-ról 44 millió forintra nőtt a hitelösszeg.

A nagyösszegű, 40 millió forint vagy afeletti szabad felhasználású hitelösszegek súlya több mint 40 százalékra emelkedett a szabad felhasználású jelzáloghitel szerződéskötések volumenén belül a második negyedévben a korábbi években tapasztalt 17 százalékhoz képest. Voltak tehát bőven olyanok, akik sok tízmilliós állampapír-befektetést finanszíroztak a meglévő lakásra felvett hitelből. A személyi kölcsönök esetében egyes bankok szigorítottak a minimálisan elvárt jövedelemben, mégis valamennyien erőteljes keresletről számoltak be az elmúlt félévben. Az igénylések számában nem látni csökkenést, azonban az átlagos hitelösszegek mérséklődtek.

Ez arra enged következtetni, hogy a gyengébb hitelképességű ügyfelek a mindennapi megélhetésükre igénylik ezeket a kölcsönöket. Az ügyfelek számlaforgalmát vizsgálva látják azt is, hogy egyre több ügyfél feléli a jövedelmét, és a hitelkártya-használatban is látni emelkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik