Gazdaság

Nagy pofont kapott a forint kedden

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kedd reggel eséssel indított a forint, amelyben a dollár meglódulása mellett annak is szerepe lehet, hogy a kormány hétfőn jócskán megemelte az éves finanszírozási igényt, aztán ma már el is indított egy új devizakötvény-kibocsátást. Mindez az EU-pénzek további tolódására is utal a nehéz gazdasági környezet mellett, ami a befektetői megítélést ronthatja – értékel a portfolio.hu. Délután még tovább erősödött a dollár, és vele párhuzamosan még tovább ütöttek a forinton.

Kedden a dollár megint erősödni kezdett, vagyis az amerikai deviza újabb fordulatával függhet össze a forint gyengélkedése. Emellett a tegnap este megjelent hír sem lehet pozitív üzenet a piac számára, hiszen az ÁKK módosított finanszírozási tervéből kiderült, hogy mintegy 700 milliárd forinttal lehet magasabb a finanszírozási igény 2023-ban, ami akár a pénzforgalmi hiány emelkedését is jelentheti. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi indokolta a lépést, de a dollár erősödése, illetve az államadósságkezelő lépése és a máris elindult eurókötvény kibocsátás együtt ronthatta a forint piaci megítélését – olvasható a portálon.

Kedden gyengülni kezdett a forint az euróhoz képest, a reggeli 382 körüli szintről délelőtt 385-ig ugrott, a dollár kurzusa pedig 354-ről 358-ig, azaz a 355 körüli 200 napos mozgóátlag fölé. Utoljára tavaly december közepén járt ezen fontos technikai szint felett az USD/HUF árfolyam és most a jelek szerint megnyílik felfelé a tér.

Délután az euró átvitte a 386 forintos szintet is, 3 óra tájában 386,3 körül tartózkodott a kurzus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik