Gazdaság europoli

Lesújtó bizonyítványt kapott az Orbán-kormány az EU-delegációtól

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a tényfeltáró küldöttség magyarországi látogatása kapcsán felemlegette, hogy az Állami Számvevőszéktől senki sem volt hajlandó válaszolni az uniós támogatásokról feltett kérdéseikre. Később az ÁSZ válaszát Deutsch Tamás kézbesítette – írja a Népszava.

Sok, aggodalomra okot adó üzenetet kaptunk civil szervezetektől, üzleti vállalkozásoktól, helyi önkormányzatoktól – foglalta össze Monika Hohlmeier bajor keresztényszocialista képviselő, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a testület tényfeltáró küldöttségének májusi magyarországi látogatását. A szakbizottság tagjai hétfő esti ülésükön vitatták meg a vizitről készült jelentéstervezetet – olvasható a lapban.

A hattagú delegáció azt vizsgálta, hogy a kormány hogyan teljesíti az uniós források folyósításához kötött feltételeket. A Hohlmeier által vezetett küldöttség beszámolójában súlyos állítások szerepelnek a politikai alapú osztogatásról és a felvásárolni kívánt vállalatok megfélemlítéséről.

Az elnök a szakbizottsági vitában irritálónak nevezte, ahogyan a kormány indokolatlan és diszkriminatív intézkedésekkel igyekszik helyzetbe hozni a hozzá közel álló vállalkozásokat, és megsemmisíteni azok uniós versenytársait.

Számomra elfogadhatatlan, hogy először figyelmen kívül hagynak egy bírósági döntést, majd rendeletet hoznak az ítélet megsemmisítésére – idézett fel egy példát egy cég ellehetetlenítéséről.

Reményét fejezte ki, hogy

a szabályok betartatásáért felelős Európai Bizottság a bíróság elé fogja citálni a magyar kormányt a belső piaci törvényeket sértő magatartásáért.

Monika Hohlmeier felemlegette azt is, hogy találkozójukon az Állami Számvevőszék elnöke és munkatársai nem voltak hajlandók válaszolni az uniós támogatásokról feltett kérdéseikre.

Ötször kérdeztem rá az ügyészséggel folytatott együttműködésükre, hiába.

Aztán jóval a látogatás befejezése után Deutsch Tamás kézbesítette nekünk az írásos választ. Furcsa, hogy az ÁSZ válaszát egy fideszes EP-képviselő továbbítja – fejezte ki megrökönyödését a delegációvezető.

Az ülésen elhangzott, hogy a szakbizottság hamarosan beszámoltatja Johannes Hahn költségvetési biztost arról, Magyarország hogyan teljesíti a felfüggesztett pénzek felszabadításához szükséges feltételeket. – Úgy látom, nem mozdulnak – mondta erről Monika Hohlmeier, aki szerint fel kell készülni rá, hogy Orbán Viktor ismét vétófenyegetéssel próbál majd engedményeket kicsikarni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik