Gazdaság

A Vodafone az idén nem hoz vissza semmit az állami vételárból: 51 milliárdos veszteséget termelt a cég

MTI
MTI

Rekordméretű veszteséget termelt a Vodafone Magyarország Zrt., amit az év elején vásárolt fel a magyar állam és a 4iG összesen 660 milliárd forintért a brit hátterű anyavállalattól.

A pénteken publikált beszámoló szerint az immár részben állami tulajdonban lévő telekommunikációs cég 51 milliárdos mínusszal zárta a 2022-2023-as üzleti évet. A magyar Vodafone korábban sem muzsikált túl jól, hiszen a 2020-as pénzügyi évben 1,3 milliárd, 2021-ben pedig 7.4 milliárd volt veszteség.

Az államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. (49 százalék) és az Antenna Hungária Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalata (51 százalék) januárban jelentették be a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlását, közösen megvették a Vodafone Europe BV-től a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját. Az üzlet állami része 323 milliárdot tett ki.

Röviddel a szerződés megkötése után kormány továbbbonyolította a mobilcégek tulajdonosi viszonyait. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utasítására a Covinus februárban a saját tulajdonrészéből 19,5 százaléknyi részvénycsomagot elcserélt az Antenna Hungáriával Yettel részvényekre. Az ügylet után az állami Vodafone-részesedés 29,5 százalékra csökkent, a 4iG részesedése viszont 70,5 százalékra nőtt.

A veszteségek a 4iG szerint nagy részt a felvásárlás utólagos rendezéséből adódtak: Vodafone Magyarország 38,6 milliárd forintot írt jóvá angol tulajdonosának az anyavállalat által biztosított hitel után kamatként, amelyet az akvizíciót megelőzően a társaság kifizetett a Vodafone Globalnak. Azt is állítják, hogy a kormány által kirótt telekommunikációs extraprofit-adó is nagyon megcsappantotta az eredményt a 10,3 milliárd forintos egyszeri kifizetéssel.

A 4iG közleményben emelte ki, hogy a Vodafone Magyarország az akvizíció zárását követő öt hónapban 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport konszolidált EBITDA-jához és ugyanezen időszak alatt 17,1 milliárd forinttal több adózás előtti eredményt produkált az előző év azonos időszakához képest.

Épp az üzleti eredmények megjelenésével egyidőben derült, ki, hogy átkeresztelik a Vodafone Magyarországot, a cégcsoport One néven működik tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik