Gazdaság

Hamis online földgázszámla-értesítőket küldenek csalók az MVM nevében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis online földgázszámla-értesítőket kaptak – írja a cég közleményében. Azt javasolják ezért, hogy a kapott számlaértesítőket nézzük meg figyelmesen.

A csalók az utóbbi időben jellemzően nem magyar e-mail címekről online földgázszámla-értesítőket küldenek valótlan előzményre (például hibás előző számlára) hivatkozva, amelyen a befizetési információknál az ügyfelet hamis, adathalász oldalra irányítják. A számlák gyakran tartalmaznak helyesírási hibákat, valamint magyartalan mondatokat.

A legfrissebb adathalász levelekben szerepel az alábbi példa:

A fennmaradó összeget a hónap végétől kérjük befizetni, a legutóbbi számlájában hiba lépett fel, ezért a fennmaradó összeget be kell fizetnie a számlák megfelelő folytatásához a következő szakaszokban

Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy az MVM Next által küldött online számlaértesítők feladója minden esetben az MVM Next online ügyfélszolgálat (ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu), valamint a „Befizetem bankkártyával” felirat, azaz a befizetéshez vezető hivatkozás mellett gázszámlánál mindig a https://mvmnext.hu/foldgaz… kezdetű link jelenik meg.

Az email-ben érkező elektronikus számlákon, vagy számlaértesítőkön emellett minden esetben szerepel az MVM Next-nél vezetett szerződéses folyószámla száma, a számla száma, illetőleg feltüntetik az átutaláshoz szükséges adatokat is (bankszámlaszám, illetve a közlemény rovatba szükséges számsort).

Arra is felhívják a figyelmet, hogy

  • az MVM Next online ügyfélszolgálati honlapján sosem kérik, hogy adjuk meg bankkártyaadatainkat, azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történt átirányítást követően szükséges csak beírni.

Kijelentették továbbá, hogy az MVM Next elhatárolódik minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik az illetékes hatóságokkal.

A megtévesztő, adathalász levelek felismerhetők, ezzel kapcsolatban tájékoztatás olvasható az MVM weboldalán.

Kérik ügyfeleiket, hogy ha bármilyen gyanús magatartást észlelnek, haladéktalanul továbbítsák a megkeresést az adathalasz@mvm.hu emailcímre, vagy jelezzék ügyfélszolgálatuk +36 1/20/30/70 474 9999 telefonszámán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik