Gazdaság

Ugrik egy adókedvezmény a vendégmunkásokat foglalkoztató cégeknél

Wallace Woon / MTI / EPA
Wallace Woon / MTI / EPA

2023. augusztus 14-től azok a munkavállalók, akik harmadik állam állampolgárai, nem tekinthetők munkaerőpiacra lépőnek, ezért a munkáltató utánuk már nem érvényesítheti a munkaerőpiacra lépők utáni szochokedvezményt – hívja fel a figyelmet weboldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény szerint munkaerőpiacra lépő az, akinek a foglalkoztatás kezdete előtti 275 napon belül legfeljebb 92 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonya volt. Az adókedvezmény az első két évben legfeljebb a bruttó bérre (de maximum a minimálbérre) számított szochó összegével lehet egyenlő, a harmadik évben pedig maximum a minimálbér szochójának 50 százalékáig adható.

Harmadik állam az Európai Gazdasági Térség és Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezmény hatálya alá nem tartozó állam, vagyis ezen országok állampolgárai után nem jár a munkaerőpiacra lépők utáni kedvezmény. A harmadik állam állampolgárára tekintettel kiállított igazolás 2023. augusztus 14-e után már nem vehető figyelembe, de a kedvezmény még egész augusztusra érvényesíthető.

Főszabály szerint, ha a munkavállaló az érvényesítési időszak alatt munkahelyet vált, az új kifizető az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos. A harmadik állam állampolgára után augusztusra a kedvezményt az új kifizető is érvényesítheti, akkor is, ha a munkáltatóváltás 2023. augusztus 14-én vagy azután történt.

A munkáltató (ideérve az új kifizetőt is) szeptemberre már nem érvényesíthet kedvezményt harmadik állam állampolgárának minősülő munkavállaló után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik