Gazdaság

Orbán Viktorral szemben az MNB fékezné a béremeléseket

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A jegybanki kamatdöntés utáni tájékoztatón olyan téma is felmerült, amiben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonképpen élesen szembe megy a kormánnyal – figyelt fel rá az Azenpenzem.hu. Miközben ugyanis a miniszterelnök a reálbérek emelését tartja kulcskérdésnek, az MNB már most aggódik: túl magas lesz a jövő évi béremelés.

Ami a béremeléseket illeti, a miniszterelnök maga is többször utalt rá, hogy tovább kellene folytatni, illetve elérni, hogy a reálbér ne csökkenjen, hanem újra növekedjen.

Munka van bőven: az inflációt letörjük, de itt nem állunk meg! Beindítjuk a gazdasági növekedést és tovább fogjuk emelni a béreket!

– fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-posztjában, melyben azt is közölte, hogy kormányülést hívott össze. Pár nappal később a Kossuth Rádiónak adott szokásos pénteki interjújában is szóba kerültek a bérek, azzal, hogy (a miniszterelnök focis hasonlatával élve) ha a bérekről van szó, akkor B-Közép rigmusa az érvényes: még, még, még, ennyi nem elég. Elmondta, Magyaroroszágon történelmi lemaradás van a béreknél. Helyes dolognak tartja, hogy segítik a munkaadók és munkavállalók tárgyalását, de nem avatkoznak közbe. Egyelőre nem vagyunk kint a vízből a miniszterelnök szerint, és úgy vélte, augusztusban jöhet a változás.

A reményünk az, mit remény, azért dolgozunk, hogy augusztus után a bérek érjék utol az áremelkedés ütemét

– nyilatkozta a miniszterelnök.

Az MNB alelnöke, Virág Barnabás úgy véli, ahogy csökken az infláció, úgy térhet vissza a magyar lakosság fogyasztási kedve. A költéseket pedig fűtheti, hogy rövidesen a reálbérek is magukhoz térhetnek. Ezzel kapcsolatban a portál emlékeztet rá, hogy az OECD korábbi munkaerőpiaci jelentéséből az derült ki, hogy idén a bérek sehol sem értéktelenedtek el annyira, mint Magyarországon. És tulajdonképpen mintha a jegybank azt várná, hogy a szépülő inflációs adatoktól egy csapásra javul majd a helyzet – tették hozzá.

Arra, hogy ez mennyire így van, a jegybanki tájékoztató is rávilágított. Az alelnök ugyanis aggodalmának adott hangot a miatt, hogy esetleg túl nagy lesz a jövő évi béremelés mértéke. Mint Virág Barnabás elmondta, olyan béremelési megállapodásra lenne szükség 2024-ben, ami elősegíti az infláció csökkentését. A közelmúltban pedig a kormány egyre több tagja beszélt a bérek felzárkóztatásáról, mint kiemelt célról. Ennek részleteiről ugyanakkor – állapította meg erről szóló cikkében a Napi.hu – egyelőre senki sem tud semmit. (A szerkesztő szerint a jegybank talán mégis hallhatott valamit – a szerk.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik