Gazdaság

Mi az, ami a szexnél is fontosabb lehet az amerikai fiataloknak? Azt mondják, a pénz

GettyImages
GettyImages

Az Y és a Z generáció tagjainak egyharmada (31%, illetve 33%) állítja, hogy a pénzügyek miatt vetett már véget romantikus kapcsolatának. Ez jelentős növekedés a korábbi generációkhoz képest. Az X, vagyis az 1965 és 1980 között született generáció tagjainak negyede, az előttük született korosztálynak pedig mindössze 11 százaléka mondta ugyanezt – írta az RTL a Cosmopolitan külföldi kiadására, illetve a Credit Karma megbízásából készített tanulmányra hivatkozva, amely ugyan az Egyesült Államok fiataljaira koncentrál, kirajzolódik belőle néhány különös tendencia.

  • Az Y és a Z generációsok több mint fele veszekszik a pénz miatt a párkapcsolataiban, sőt,
  • az ezredfordulós párok között a legnagyobb viták forrását is a pénz szokta jelenteni.
  • Ez megelőzi az okostelefonozást, az együtt töltött időt, a házimunkát és az intimitást/szexet is.

A Z generáció tagjai leginkább akkor rezelnek be, ha valaki nem hajlandó megosztani a kiadásokat és elvárja, hogy mindent ők fizessenek – tekintve, hogy ők még csak most kezdték a munkát, és időbe telik, mire pénzügyileg stabilizálódnak, ez nem is csoda.

Az ezredfordulósok, vagyis az X generáció számára ezzel szemben az a legkomolyabb pénzügyi vörös zászló, ha valaki meggondolatlanul költekezik. Ráadásul amennyire fontos, akkora tabu is beszélni a pénzről: a megkérdezettek jelentős része meg is várja az első mérföldkövet – összeköltözés, eljegyzés – mire előhozakodik a témával – állapítja meg a tanulmány.

Hajmeresztőnek és szomorúnak tűnik a tanulmány azon része, amely szerint

  • a Z generáció 35 százaléka és az ezredfordulósok 25 százaléka mondja, hogy amikor randizik valakivel, utánanéz a munkájának, hogy felmérje, nagyjából mennyi pénzt keres.

Kitérnek többek között a Money kutatására is, amely szerint az ezredfordulósok 54 százaléka és a Z generációs válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a pénzügyi bizonytalanság depressziót okoz nála, szemben az előttük született generáció mindössze 20 százalékával és az összes válaszadó 37 százalékával. Míg az amerikaiak több mint egyharmada mondta azt, hogy a pénzügyi bizonytalanság legalább havonta egyszer ébren tartja őket éjszaka, addig a Z generáció 44 százaléka és az ezredfordulósok 53 százaléka számolt be ilyen tapasztalatokról.  Mindkét csoportban a válaszadók több mint egyharmada mondta azt, hogy az anyagi gondok havonta legalább egyszer fizikailag is megbetegítették őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik