Gazdaság

Így dolgozhatnak a nyugdíjas tanárok – mutatjuk, kiknek maradhat meg a nyugdíjuk munka mellett

Getty Images
Getty Images

A közelgő tanévkezdés kapcsán az Adó.hu a közszférában dolgozó nyugdíjasok foglalkoztatását, azon belül is a „nyugdíj vagy munka” szabály alóli felmentés aktuális tudnivalóit tekintette át.

Mint emlékeztetnek, a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében először egy meghatározott időtartamra, 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig vált lehetővé, hogy a korábbiaktól eltérően ne kelljen szüneteltetni egy szűk körnek az öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, átmeneti bányászjáradék, illetve táncművészeti életjáradék ( a továbbiakban együtt: ellátása) folyósítását. Ez a közszférában azok számára vált csak lehetővé, akik,

  • szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve
  • köznevelési vagy szakképző intézményben

folytatnak keresőtevékenységet az ellátás mellett. Azóta annyi változott, hogy már határozatlan ideig él a mentesítés a megnevezett intézmények nyugdíjas (vagy más, fentebb felsorolt ellátásban részesülő), munkát vállaló tagjainál.

A mentesítés tehát továbbra sem teljeskörű, csak a fentebb meghatározott területeken áll fenn. Így nem vonatkozik a közszféra többi, egyéb feladatot ellátó foglalkoztatójánál végzett tevékenységre – ezeknél ugyanis nem történt változás az ellátás folyósításának szüneteltetésére vonatkozó szabályoknál. Ahol szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását, ott a szüneteltetés időtartama alatt az érintett továbbra is nyugdíjasnak minősül, és a nyugellátás újbóli folyósításakor a nyugellátás kifizetésére az időközben bekövetkezett nyugdíjemelések mértékével megemelt összegben kerül sor. Ugyanez vonatkozik a többi, feljebb felsorolt ellátás mellett dolgozókra is.

A versenyszférában nincs korlátozás, szabadon dolgozhatnak a nyugdíjasok, és mellette megkaphatják a nyugdíjukat is.

Kapcsolódó
Megtöbbszöröződött a foglalkoztatott nyugdíjasok száma
2022-ben már 110 ezer 65-74 év közöttit foglalkoztattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik