Gazdaság

Győrnyi magyar dolgozik lassan a sógoroknál

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Nyilvánosságra hozta a júliusi foglalkoztatottsági adatokat az osztrák társadalombiztosító. Ebből kiderül, hogy a nyár közepén összesen 126 656 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában – szúrta ki a Világgazdaság.

A 126 656 fős szám rendkívül magas, igaz, már egy hónappal korábban, júniusban is 124 718 magyar dolgozót regisztráltak az osztrák piacon, ami majdnem egy Győr méretű (mintegy 132 ezer lakos) város lélekszámával egyezik meg. Ezt múlta felül tehát a júliusi adat, ami ezt is jelzi, hogy egy hónap alatt még 1938 fő vállalt munkát Ausztriában.

A portál szerint a magyar munkaerő kiemelten kelendő a sógoroknál – ilyen ütemű növekedést egyetlen másik nemzetnél sem mutattak ki. Sőt, a magyar munkavállalók számának gyarapodása megelőzi például az Ázsia (júniusban 84 304, júliusban 85 796, vagyis 1492 fős növekedés) vagy Afrika (júniusban 18 686, júliusban 19 184, vagyis 498 fős növekedés) egészből érkező újonnan betelepülőkét is. Ez persze nem csoda, hiszen tömegével van rá példa itthon, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak.

Kapcsolódó
Nőtt a hazai foglalkoztatás, de többen dolgoztak külföldön is
Minimálisan, de emelkedett a munkanélküliségi mutató is a KSH adatai szerint.

Kiemelt kép: Ausztriába ingázó magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik