Gazdaság

Népszava: A hatóság lassítja a Paks 2 beruházást

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Változatlanul látszattevékenységnek minősíti a Paks 2-es atomerőműről kiadott múlt hét végi és e hét eleji magyar és orosz közleményeket Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse, mivel a nyilatkozatok nem utalnak semminemű érdemi, új fejleményekre – írja csütörtöki cikkében a Népszava.

A lap felidézi: miközben a két ország között 2014-ben aláírt szerződés alapján a két tervezett, 5-ös és 6-os számú blokkból az elsőnek két év múlva már üzemelnie kellene, egyelőre a teljes beruházás tényleges megindításához szükséges, érdemi engedély is hiányzik. A környezetvédő szervezet szakértője szerint ennek kiadására ráadásul az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) határideje sincs.

A Népszava idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki a napokban közölte: a paksi bővítés előkészítésének lezárásaként aláírták a kivitelezési szerződés módosítását, és ezzel megindulhat a „valódi, fizikai építkezés”.

Ezzel szemben Perger András a napilapnak azt állította: mivel a jelek szerint máig nem teljesültek az OAH által épp egy éve kiadott „létesítési engedély” úgynevezett „visszatartási pontjai”, ennek híján Pakson változatlanul semminemű, a nukleáris biztonságot érintő beruházás nem kezdődhet meg. Szerinte a többletfeltételek elsősorban az úgynevezett frissített Nukleáris Biztonsági Jelentés benyújtását és elfogadását igénylik. A szakértő emlékeztet: az engedélyezés változatlanul, kizárólag az OAH felelőssége. A hatóság működését a kormány tavaly átalakította: az elnöki székbe az Orbán-kormány addigi energiaügyi helyettes államtitkára ült. Ráadásul tavaly az OAH úgy adta ki a beruházás legfontosabb hatósági mérföldköveként emlegetett „létesítési engedélyt”, hogy abban az összes, lényeges, további mozzanatot újabb hozzájárulásokhoz kötötték. A Greenpeace szakértője szerint tehát a hatóság ellenállni látszik a gyorsítást célzó, kormányzati nyomásnak – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik