Gazdaság

Nyugdíjguru: Megroppant a magyar nyugdíjrendszer

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Átalakulóban van a nyugdíjas társadalom rétegződése – ennek okairól, továbbá a kormányzat által 2025-re vállalt nyugdíjreform remélt összetevőiről nyilatkozott a HVG-nek Farkas András nyugdíjguru.

Mint emlékeztet, a kormány nyugdíjreformot is ígért az Európai Uniónak a Helyreállítási alap pénzeiért cserébe.

Az egyensúlytalanságokat jól mutatja a nyugdíjguru szerint, hogy a KSH friss adatai alapján

  • 2023. januárban drasztikusan megugrott (egy év alatt 123 ezerről 308 ezerre) a magas, havi 300 ezer forint fölötti nyugdíjra jogosultak száma, míg
  • a legkisebb járandóságot kapóké ennél sokkal kisebb mértékben csökkent.

Az is sokat mondó, hogy

  • a januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra (tavaly még csak 9 ezren kaptak ilyen magas nyugdíjat), miközben
  • még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer forintnál kisebb összegből túlélni.

A nyugdíjszakértő arra is kitér, hogy az inflációkövető emelésen túl a magas ellátásra jogosultak száma azért növekszik folyamatosan, mert az új megállapítású nyugdíjak összege átlagosan mindig sokkal magasabb, mint a korábbi években megállapított nyugdíjak összege. Ennek elsődleges oka a valorizáció: a nyugdíjmegállapítás során a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkereset összegét az előző év nemzetgazdasági nettó átlagkeresetéhez kell igazítani – magyarázza Farkas András.

A magas járandóságra jogosultak számának növekedését erősíti, hogy a kormány 2013. január 1-jétől eltörölte járulékplafont, így ma Magyarországon nincs felső korlátja az elérhető nyugdíjnak – emlékeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik