Gazdaság

Törvényt sértett a Mol egyik leánycége

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Az Inter Tan-Ker Tanácsadó és Kereskedelmi Zrt. (ITK) a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénybe ütköző jogsértést követett el – írja az Mfor a Gazdasági Versenyhivatalra (GVH) hivatkozva. Az ITK a Mol E-mobilitás Vagyonkezelő Kft. és az ITK Invest Kft. közös irányítása alatt álló vállalkozáscsoportba tartozik, amely elsősorban közlekedési szolgáltatások nyújtásával, valamint gépjármű (autóbusz) gyártással és értékesítéssel foglalkozik.

A bírsághoz vezető ügy 2021. augusztus 31-én kezdődött, az ITK az aznap kötött üzletrész-adásvételi szerződés révén megszerezte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-től a Cívisbusz üzletrészeinek 80 százalékát. Ezel részesedése – miután már a tranzakció előtt is a birtokában volt a fennmaradó 20 százalék – száz százalékosra nőtt. Egyúttal közvetve a Mol Nyrt.-é is, miután az ITK a regionális energetikai multi egyedüli gazdája.

A jogsértést azzal követett el a cég, hogy a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó  Cívisbusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. feletti közvetlen, egyedüli irányítás megszerzésével létrejött összefonódást a GVH tudomásulvételének hiányában hajtotta végre. A GVH 22 millió forintra bírságolta az Inter Tan-Kert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik