Gazdaság

Orbán Sára cége a könyvkereskedelem felé nyit

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Orbán Viktor második lányának vállalkozása könyv-kiskereskedelemmel bővítette a vállalkozását. Az Art Related Solution Képzőművészeti Galéria és Tanácsadó Kft. a könyv-kiskereskedelem mellett felvették az egyéb háztartási cikk nagykereskedelme m.n.s (máshova nem sorolt) tevékenységet is, melynek része a könyv, magazin, újság nagykereskedelme, vagyis a jelek szerint szélesebb spektrumon terveznek szintet lépni.

Az Art Related Solution Kft.-ben annak 2022 eleji bejegyzésekor a miniszterelnök lánya, Szokira-Orbán Sára minősített többségű szavazati joggal rendelkezett. A cégben tulajdonostársa Tarnafői Zita, aki az ügyvezetést is ellátja.

S bár elnevezése alapján a vállalkozásnak a képzőművészetben, galéria-üzemeltetésben is lehetne érdekeltsége, ennek nyomát nem találni: a társaság fő bevételi forrása a tavalyi évről szóló beszámolója szerint az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadásból származik, az abban az évben elért 26,45 millió forintból 24 millió e tevékenységnek volt köszönhető.

Ebben hozhat változást a portfólió bővítése, melynek bejegyzésére az idén május közepén – egy hónappal az egész magyar könycpiacot alapjaiban megváltoztató MCC-Libri ügylet előtt – került sor.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint 2021-ben a szabadforgalmú könyvpiac becsült forgalma 55,96 milliárd forint volt, ezen belül az ismeretterjesztő és művészeti könyvek – amelyek az Art Related Solution pozicionáltsága alapján leginkább szóba jöhetnek – részesedése meghaladta a 21 százalékot. A Központi Statisztikai Hivatal ennél valamivel nagyobb, 64,5 milliárd forintos forgalmat mutatott ki 2021-re, ám ebbe beletartoznak az újságok, papíráruk is.

Kérdés, hogy a piac mely szegmensében keres üzleti lehetőséget a miniszterelnök lányának vállalkozása. Az MKKE arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyelőre nem kaptak az Art Related Solution Kft.-hez köthető tagfelvételi megkeresést. A tagság amúgy nem kötelező (a taggyűlés dönt a jelentkezők felvételéről), de a piaci lefedettségük meghatározó: a politikai paletta mindkét oldaláról vannak tagjaik, köztük a Századvég és a Líra. Mint ahogy az aktivitás sem szűri meg a tagságot: olyan kis kiadók is vannak a listán, amelyek a piac egészét illetően érdemi tevékenységet nem, vagy alig fejtenek ki.

Vagyis az, hogy eddig nem történt meg az Art Related Solution jelentkezése, még nem jelenti azt, hogy nem akar ezzel a tevékenységgel foglalkozni. Erről többet természetesen a cég árulhatna el. Lapunk megkereste a társaságot a nyilvántartásban megadott e-mail címen, arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen terveik vannak a könyvkereskedelemben, valóban be akarnak-e lépni erre a piacra, és ha igen, akkor terveznek-e együttműködést más könyvkereskedőkkel, kiadókkal. Várjuk a választ, amint megkapjuk, visszatértünk a témára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik