Gazdaság

Ősszel feloldhatják a napelemstopot iparági értesülések szerint

Október 1-jétől egyes trafókörzetekben feloldja a kormány a napelemstopot – legalábbis így értesült a Napelem Szövetség elnöke. Kiss Ernő erről az ATV Híradónak beszélt.

A cikk emlékeztet, hogy a kormány hálózati akadályokra hivatkozva tavaly november 1-jétől az újonnan telepített napelemek tulajdonosai számára megszűntette a többletenergia visszatáplálását a hálózatba, amiért cserébe a felhasználók ingyen áramot kaphattak. Az ideiglenes rendelet még most is érvényben van, de az Európai Uniónak tett vállalás miatt 2024. december 31-ig meg kell szüntetni a napelem moratóriumot.

A Napelem Szövetség szerint közel 200 ezer ember adta be az igényét, de ebből nagyjából 30 ezer volt valós kérelem, volt, akik duplán adták be a kérelmüket, míg mások meggondolták magukat. Kiss hozzátette, hogy még a kivitelezési munkák sem indultak el, miközben az értékesítési hálózatok megszűntek, és az ágazatban rengetegen vesztették el a munkájukat.

Kapcsolódó
Rezsivédelem: sokba kerül az államnak a napelemek tiltása
A kormánynak alaposan meg kell csapolnia a rezsivédelmi alapot, miközben évek óta vesztegelnek 10 milliárdos beruházások. Bár a napelemstopot elvileg az idén feloldják, az ágazatban továbbra is óriási a bizonytalanság, már több ezer munkavállalót elbocsátottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik