Gazdaság

Népszava: Továbbra is drágán vesszük a gázt Putyintól

MTI / EPA / Toms Kalnins
MTI / EPA / Toms Kalnins

A holland TTF tőzsde irányadó, két hónappal korábbi kurzusához képest májusban – forintban számolva – Oroszország 9 százalékkal drágábban mérte Magyarországnak a földgázt – ezt számította ki a KSH kedden frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava. Ez ugyan az áprilisi, 12 százalékos többlethez képest némi csökkenés, ám továbbra is felár – ennyivel drágább az orosz gáz az irányadó, tőzsdei árhoz képest.

A napilap számításai szerint 2023 májusában Magyarország köbméterenként átlag 173 forintot fizethetett a földgázért Moszkvának – ez közel ötödnyi, 41 forintos csökkenés áprilishoz képest. Mint írják, míg a fűtőanyag nagy- és kiskereskedelmét is végző, állami MVM májusban a rezsicsökkentett tarifájú lakossági gáz minden eladott köbméterén nagyjából 123 forintot veszített, addig az átlagfogyasztás feletti értékesítés köbméterenként már 374 forintos hasznot hozott a számára. Utóbbi terméktípus értékesítése a Népszava szerint az MVM számára ez év januárja óta hoz egyre növekvő nyereséget. A két hatás eredője nehezen becsülhető, de az tény, hogy az állami cég jóval kevesebb gázt értékesít a lakosságnak az emelt, mint a csökkentett díjon – teszi hozzá a lap.

Májusban 444,44 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ez 15 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért mennyiséget. Az év első öt havában több mint 2 milliárd köbméter gázt kaptunk az oroszoktól, ami az időarányos szintet 26 százalékkal meghaladja. A májusi mennyiségért 77 milliárdot fizettünk az oroszoknak. A lap számításai szerint, ha ugyanazt az adagot nem az oroszoktól, hanem a tőzsdén vesszük meg, májusban körülbelül 27 milliárd forintot takaríthattunk volna meg. Ha 2021 őszén az Orbán-kormány nem az oroszokkal köt 15 éves hosszú távú gázvásárlási szerződést, hanem a szabad piaci beszerzés mellett dönt, úgy 2023. első öt havában összesen 315 milliárd forintot költhetett volna el a Kreml helyett a magyar parlament saját belátása szerint – olvasható a Népszavában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik