Gazdaság

Így költhetünk kevesebbet azzal, hogy vásárolunk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A dübörgő infláció felértékel minden olyan lehetőséget, amellyel csökkenthetjük a háztartási vásárlásainkra fordított pénzt. Megvizsgáltuk, hogy mennyit spórolhatunk akkor, ha nem a megszokott bankkártyánkkal vásárolunk, hanem hitelkártyával.

Jól jön most minden olyan kiadáscsökkentési lehetőség, amire korábban nem fordítottunk túl nagy figyelmet, például azért, mert egy túl alacsonynak vélt kedvezményért nem hajoltunk le. Mostanában mindent átértékelünk az infláció és a növekvő energiaárak hatására. Ennek nyomán megváltoztak a vásárlási szokásaink is: saját márkás vagy olcsóbb termékeket veszünk, és keressük a kedvezményeket.

Erre lehet válasz, ha olyan bankkártyával fizetünk, amely kedvezményt ad. A hazai hitelkártyák még a koronavírus-járvány előtti időkből örökölték meg a vásárlási kedvezményeket, de a mai viszonyok közepette sokkal többet érünk velük.

Több visszatérítés és állandó kedvezmények

Hitelkártyát ma már sokkal egyszerűbb igényelni, mint korábban, hiszen a bankok központilag látják az ügyfél meglévő hiteleit, a törlesztésre pedig adósságfékszabályok vonatkoznak. Ezek a havi nettó jövedelem arányában engedik pénzügyileg terhelni az ügyfelet.

Legalább 3 hónapos munkaviszonnyal, illetve vállalkozóként, nyugdíjasként is bárki igényelhet hitelkártyát a megfelelő dokumentumok, igazolások bemutatásával, majd az igénylése jóváhagyását követően elkezdheti gyűjteni a vásárlásai után járó visszatérítéseket. Érdemes azonban úgy választani hitelkártyát, hogy az személyre szabottan a legnagyobb kedvezményt hozza.

A CIB Bank CIB Optimum Hitelkártyája negyedévente legfeljebb 7500 forint visszatérítést biztosít. Egy százalék jóváírás minden forintban történt vásárlás után jár, a választott kategóriában történő forintvásárlások után pedig 3 százalék. A kiemelt visszatérítési kategória egy üzlettípushoz kapcsolódhat az alábbiak közül: szórakozás/kultúra, szépségápolás/egészség, sport, utazás, otthon/barkács-kert. A drágább éves díjú CIB Mastercard Gold Hitelkártyával negyedévente akár 12 500 forintot is elérhet a visszatérítés összege. Egy évben így 30 000, a drágább kártyával pedig 50 000 forint gyűjthető össze.

Az Erste Banknál az Erste Max hitelkártya választható általános visszatérítéses hitelkártyaként. A belföldi és külföldi vásárlások összegéből akár 4 százalékot is visszaad a bank. A magyar piacon jelenleg ez a legmagasabb általános visszatérítést biztosító hitelkártya – kommentált a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, Gergely Péter. Nemcsak egy bizonyos kereskedőnél biztosít kedvezményt, hanem az adott üzletkategóriában bármely kereskedőnél. Itt három üzletkategóriát is választhat az ügyfél, melyben akár 4 százalékos kedvezményt kap, míg az összes többi üzletkategóriában 1 százalék a visszatérítés mértéke. Egy évben maximum 96 000 forint járhat vissza. A 4 százalékos kedvezményre jogosító üzletkategóriák az alábbiak: benzinkút, divat, otthon, barkács+kert, elektronikai áruházak, utazás, szépségápolás+egészség, szórakozás. A kártyához kapcsolható még a hitelkártyás vásárlások utáni pénzvisszatérítést nyújtó Moneyback Kedvezményprogram is, melyben a kedvezmények akár 5-10 százalékosak. A kedvezményprogram ingyenes.

Az UniCredit Banknál háromféle, a Kék, az Arany és a Platina hitelkártya választható. Ezek éves díjai között különbségek vannak. Az Arany és Platina hitelkártyák évente legfeljebb 48 000 forintos pénzvisszatérítést nyújtanak, míg a Kék hitelkártya évente legfeljebb 30 000 forintot. A pénzvisszatérítés akkor jár, ha az adott havi elszámolási időszakban legalább 20 000 forint összértékben, minimum három sikeres vásárlást hajtott végre a kártyabirtokos vagy a társkártyabirtokos. Minden vásárlási tranzakció után 100 forintonként 1 forint jár vissza, de a kártyabirtokos születésnapján 100 forintonként 3 forint jár vissza. A pénzvisszatérítés felső határa a Kék hitelkártyánál havonta legfeljebb 2500 forint lehet, míg a másik két hitelkártyánál havonta legfeljebb 4000 forint lehet a jóváírható összeg.

A K&H Bank Mastercard hitelkártyája évente legfeljebb 48 000 forintot ad vissza a vásárlások összegéből. A havi elszámolási ciklusonként összesen legalább 20 000 forintnyi vásárlás után üzemanyag és utazás kategóriákban 2 százalékos, élelmiszer, kultúra, divat és kereskedelmi kategóriákban végzett költések után pedig 1 százalékos, de összesen legfeljebb havi 4000 forintos visszatérítés jár.

Marjai János / 24.hu

Az MBH Banknál általános vásárlási kedvezményeket biztosít a GO! Hitelkártya. A hitelkártya minden hónapban a szórakozás, tömegközlekedés, benzinkút, elektronikai áruházak, ruházat, nyaralás, drogériák, lakberendezés, barkács+kert üzletkategóriák közül abban, amelyikben a hitelkártya-birtokos a legtöbb összeget költi, 3 százalékot térít vissza. Az összes többi vásárlásra 1 százalékos a visszatérítés. A visszatérítés felső határa havi 5 000 forint, így évente 60 000 forint visszatérítés gyűjthető össze legfeljebb.

Az OTP Banknál az OTP Bonus és OTP BonusGold hitelkártyák biztosítanak általános vásárlási visszatérítést. Évszakonként a megadott kategóriákban történő költéseivel további 2 százalék visszatérítést szerezhetünk. Nyáron utazásra, szállásra, ősszel műszaki cikkekre, lakberendezésre, télen szórakozásra, étteremre, míg tavasszal ruházatra, sporteszközökre 3 százalékos visszatérítés jár, az összes többi vásárlásra pedig 1 százalék. Az OTP Bonus hitelkártyával végzett vásárlásokra évente legfeljebb 30 000 forintig, az OTP BonusGold hitelkártyával végzett vásárlásokra pedig évente legfeljebb 50 000 forintig jár a pénzvisszatérítés. Az OTP Banknál is létezik egy Erste Bankéhoz hasonló OTP Kedvezményprogram, amellyel további kuponos kedvezmények gyűjthetők a hitelkártyás vásárlásokkal közel 100 partnernél, felső pénzvisszatérítési értékhatár nélkül.

A Raiffeisen Banknál a minden vásárlással gyűjtött pontokból járó visszatérítések kedvezménykuponokra válthatók be a Raiffeisen Bank hűségprogramja keretében. A OneCard hitelkártyás vásárlásokkal gyűjtött pontokból akár 10–40 százalékos kedvezmények is realizálhatók a kuponokkal. A OneCard Standard Hitelkártya vásárlásonként 2 pontot, a drágább éves díjú OneCard Gold Hitelkártya pedig vásárlásonként 3 pontot gyűjt, a vásárlás összegétől függetlenül. Ezenkívül 1 százalék, de legfeljebb negyedévente 3000 forint pénzvisszatérítés jár az élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketekben történt vásárlások után. Így egy évben ebben az üzletkategóriában legfeljebb 12 000 forint járhat vissza.

Erre érdemes figyelni a hitelkártyánál

Mint láthatjuk tehát, akár 96 000 forint is visszajárhat a hitelkártyás vásárlásokból, de több banknál is el lehet érni 30–50 ezer forint visszatérítést, amit aztán el lehet költeni másra vagy félre lehet tenni. Fontos viszont tisztában lenni azzal, hogy a hitelkártyás vásárlások csak meghatározott esetekben kamatmentesek. Ha ezeket a feltételeket nem tartja be a hitelkártya birtokosa, nagyon magas kamatot fizet a vásárlásai után, ahol már kevesebb a visszatérítés, mint a hitelkamat.

A hitelkártyák csak akkor biztosítanak kamatmentes költést, azaz ingyenhitelt a kártyás vásárlásokra, ha a hitelkártya birtokosa az összes költést visszafizeti a havi számlakivonaton szereplő visszafizetési határidőig. A tranzakciók között nem lehet készpénzfelvétel típusú tranzakció és átutalás, mert ezek egyből kamatoznak, itt tehát nincs kamatmentes időszak.

A hitelkártyás vásárlásokra érvényes kamatmentességi időszak napjainak száma legalább 14, legfeljebb 45 nap lehet attól függően, hogy a 30 napos havi elszámolási időszakon belül mikor vásárolt a hitelkártya birtokosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik