Gazdaság

Újra csökkent az irányadó kamat, még eggyel lejjebb ment az MNB

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA
Az egynapos betét kamatát újabb 1 százalékponttal 15 százalékosra csökkentette az MNB július végi kamatdöntő ülésén, amelyen az alapkamatot 13 százalékon hagyta. A jegybank havi 1 százalékos vágásai csökkentik a referenciakamatokat, amitől a hitelek is olcsóbbá válhatnak.

A várakozásoknak megfelelő döntést hozott júliusban is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A 13 százalékos alapkamathoz nem nyúlt a jegybank, Virág Barnabás alelnök a legutóbbi kamatdöntő ülés után hangsúlyozta, ez a mutató még jó ideig nem fog csökkenni. A kamatfolyosó viszont szűkebbé vált, az egynapos jegybanki betét kamata továbbra is 12,5 százalékos maradt, míg az egynapos hitelé egy százalékponttal 17,5 százalékosra csökkent.

A legfontosabb változás az irányadó ráta tovább mérséklése volt, a várakozásoknak megfelelően az előző két hónappal megegyezően ismét 1 százalékponttal csökkent az egynapos betéti tender kamata, amely így holnaptól már csak 15 százalékos. Ez rossz hír azok számára, akik le tudták kötni a betéteiket a bankokon keresztül egynapos jegybanki betétben.

A hitellel rendelkezők, kölcsönfelvételt tervezők számára viszont kedvező, hogy közelít egymáshoz az alapkamat és az irányadó ráta. Ha augusztusban is folytatódik a lazítás, szeptemberben a két kamatszint már összeérhet, a bankok pedig addig is kisebb lépésekkel követhetik ezt a folyamatot a hiteleik árazásában.

A kamatcsökkentést támogatta, hogy az általános nemzetközi befektetői hangulat kifejezetten pozitív, a hazai és nemzetközi részvényindexek értékei a háború kitörése előtti szintekre emelkedtek. Az amerikai jegybank, illetve az Európai Központi Bank is a kamatemelési ciklusa végén járhat, bár a héten még mindkét jegybank 25 bázispontos emelésről dönthet. A belső tényezők közül a folyó fizetési mérleg – többek között a földgáz világpiaci árának csökkenése miatt – jelentősen javult, az áruforgalmi mérleg a második negyedévben masszívan többletes. Egyelőre az infláció csökkenése is tartani tudja többé-kevésbé a várt ütemet. Egyedül a kormány által várt 1,5 százalékos gazdasági növekedés látszik kétségesnek, és az uniós megállapodásban sem történt érdemi előrelépés.

A kamatdöntés egyik fontos következménye, hogy egyre alacsonyabb betéti kamatot érhetnek el a bankok ügyfelei, ami növelheti az állampapírok vonzerejét. Ha az egynapos betét után az alapkamatot is csökkenteni kezdi az MNB, akkor a jelenleg az alapkamathoz igazodó bankbetétek kamata is mérséklődni fog. 20 millió forintosnál nagyobb lakossági betétet azonban már most is legfeljebb csak a három hónapos diszkontkincstárjegyek aukciós hozamán lehet lekötni, ami ma 10,17 százalékos volt.

A hiteleknél alkalmazott referenciakamatok közül elsőként a BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) követi az irányadó ráta csökkentését. A ma még 16 százalékos egynapos BUBOR holnaptól várhatóan 15 százalékosra csökken, és a hosszabb futamidőknél is folytatódhat a kamatok esése. A több hónapos mutatók már most is tavaly augusztus-október körüli szinteken járnak. A referenciakamatok csökkenésétől pedig fokozatosan olcsóbbá válhatnak a lakosságnak nyújtott személyi kölcsönök és lakáshitelek, valamint a vállalati hitelek.

Most már gyorsabban fog csökkenni az infláció, de óvatos marad az MNB

A jegybank folytatni fogja az egynapos betéti tender kamatának csökkentését, hogy összezáruljon az alapkamattal. Mivel az infláció folyamatosan csökken, már ősszel pozitívak lehetnek a reálkamatok, és az év végére érezhetően 10 százalék alatti alapkamattal számol az MNB – mondta Virág Barnabás alelnök a kamatdöntés után. A korábbi előrejelzések ennél pesszimistábbak voltak, legkorábban az év végére várt pozitív reálkamatot a jegybank. A gazdaság élénkülése is megkezdődik a harmadik negyedévben, ahogy csökken az infláció, és a külső egyensúly is javult.

Magyarországon egyre több árunál nem csak az áremelkedés üteme csökken, de árszintcsökkenés is van már. A fogyasztói kosár 32 százalékában látott árcsökkenést a jegybank. Április óta elkezdett mérséklődni az élelmiszerek ára, ami júliusban kifejezetten erőssé vált. A kormányzati intézkedések – kötelező akciók, árfigyelés – érdemben csökkentik az árszínvonalat és az inflációt – hangsúlyozta Virág Barnabás. A vállalkozások lehetőségei az áremelésre is egyre kisebbek, a belső kereslet ugyanis mérséklődik.

Az infláció csökkenésével párhuzamosan a reálbérek is emelkedhetnek, ami erősíti a gazdasági növekedést. A folyó fizetési mérleg egyenlege határozottan javul, ennek egyik oka az energiaárak csökkenése, de más tényezők is javítottak a mérlegen. Az MNB korábbi várakozásainál is kedvezőbbnek tűnnek a friss adatok. A forint viszont az elmúlt hetekben időnként meglehetősen volatilissé vált, hirtelen árfolyamváltozásokon ment keresztül, ez pedig óvatosságra inti a jegybankot. Az orosz-ukrán háború folytatása is kockázatokat hordoz a világgazdaság számára.

Az egynapos betéti tendernél ennek megfelelően óvatos és fokozatos kamatcsökkentés várható a következő hónapokban is, a cél az alapkamathoz történő közelítés. A tervek alapján a korábbi ütemben – havonta 100 bázisponttal – mérsékelheti az MNB az irányadó kamatot. Az alapkamat 13 százalékos szintjének módosítása viszont jelenleg nincs napirenden, csak akkor kerül elő a csökkentés, ha az infláció jelentősen visszaesik. A pozitív reálkamat-környezet marad, az inflációs cél elérését továbbra is prioritásként kezeli az MNB, az alapkamat ennek megfelelően alakul majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik