Gazdaság

Belehúztak a bankok: megemelték a babavárós ajándékpénzt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A babaváró hitel lehetősége sokak számára megszűnik az év végével. Erre válaszul több bank is megemelte a kölcsönfelvételért kínált ajándékpénz összegét, ami így már jellemzően 150–200 ezer forint között mozog különösebb extra vállalás nélkül – derül ki a Bank360.hu összesítéséből.

Hajráznak a bankok is az utolsó néhány hónapban, amikor még változatlan feltételek mellett vehető fel a babaváró hitel. A kormány döntése alapján 2024-től jelentősen csökkenni fog a babaváró támogatásra jogosult házaspárok köre, mivel 30 év felett csak akkor lehet majd felvenni a kamatmentes kölcsönt, ha a feleség igazolni tudja a várandósságát. 2025-től ez a lehetőség is megszűnik, és csak a 30 év alattiak folyamodhatnak támogatásért. Akik viszont jövőre is fel tudják venni ezt a hitelt, azoknak már tízről 11 millió forintra nő a támogatás maximális összege.

A 2024 januárjától a babaváró hiteltől eleső, illetve annak szigorúbb feltételeit vállalni nem tudóknak vagy akaróknak öt hónapjuk maradt az igénylésük benyújtására, és a bankok az eddiginél is nagyobb kedvezményekkel, ajándékpénzzel versenyeznek az aláírásukért.A babaváró hitelt kínáló pénzintézetek közül szinte mindegyik jelentős jóváírási kedvezménnyel akciózik, és a szigorítás bejelentése óta többen még is emelték ennek összegét. Így a többségüknél már 150–200 ezer forint közötti összeget is kaphatnak ajándékba az igénylők úgy, hogy elég a minimális feltételeket teljesíteni a hitelfelvételhez.

Egyelőre telik is miből finanszírozni a bankoknak a kedvezményeket, ugyanis idén még a referenciakamat 130 százalékának az 1 százalékponttal növelt értéke az ügyleti kamat, vagyis ennyit fizet a felvett babaváró hitel után az állam a bankoknak. Jövőre jelentősen csökkenni fog bankok kamatmarzsa, mivel a referenciakamatnak már csak a 110 százaléka plusz 1 százalékpont lesz a kamat. A babaváróval eddig és most is folyamatosan akciózó bankok ezért az ügyfélkedvezményekkel is szűkmarkúbbak lehet januártól, ami veszteség lenne azoknak, akik a hitelt jövőre is fel tudják venni, másrészt viszont az igénylés eltolásával egymillió forinttal növelhetik a kölcsönösszeget.

A jelenlegi akciók ugyan jellemzően nem év végéig szólnak, gyakran csak egy-két hónaposak, de az eddigi tapasztalatok alapján számítani lehet a meghosszabbításukra, bár erre nincs garancia. Az azonban szinte biztosra vehető, hogy a potenciális igénylők őszre sem maradnak ajándékpénzes ajánlatok nélkül, a bankok az utolsó pillanatokig, nagyjából karácsony előttig harcolni fognak az egyre inkább kapuzárási pánikba kerülő 30 év felettiek hiteleiért.  A Bank360.hu hitel-összehasonlító pénzügyi portál adatai szerint a babaváró hitelt kínáló bankok most az alábbi összegű és feltételű akciókkal csábítják az ügyfeleket.

  • A CIB Banknál 180 ezer forintos jóváírásra lehet szert tenni, amennyiben az igénylés 2023. június 1. és július 31. között megtörténik, és a bank szeptember 15-ig folyósítja is a kölcsönt.
  • Az Erste Bank 150 000 forint kedvezményt ad, ha az igénylés 2023. június 1. után történik, illetve, ha a folyósítás már megtörtént. Ezzel az Erste Bank megemelte a kedvezmény mértékét az előző akcióhoz képest, 30 ezer forinttal. Az Erste emellett hitelkártya kedvezményt is ad azoknak, akik felveszik a babavárót és e mellé hitelkártyát is igényelnek. A Babaváró csomaggal az első évben 10 százalékos visszatérítést adnak több bababoltnál is.
  • A Gránit Bank 2023. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban befogadott babaváró kölcsönigénylések esetén egy alkalommal 200 ezer forintot ír jóvá az ügyfél kölcsönszerződésében szereplő folyószámláján a babaváró kölcsön folyósítását követő hónap végéig. Feltétel emellett, hogy a kölcsön folyósításának 2023. szeptember 30-ig meg kell történnie.
  • A K&H Banknál összesen akár 160 000 forintot is össze lehet gyűjteni, ha felvesszük a babaváró hitelt. Ennek a feltétele, hogy a maximális, 10 millió forintot vegyük fel, illetve, hogy az igénylés 2023. május 22. után történjen és már a folyósítás is megtörténjen.
  • A MagNet Bank a 2023. december 31-ig befogadott hiteligénylésekre, legkésőbb 2024. február 29-ei folyósítás esetén 120 ezer forintot ír jóvá az igénylő számláján. Feltétel, hogy az igényelt babaváró hitel összege elérje a 8 millió forintot.
  • Az MBH Bank akciója 2023. július 1-től érvényes. A legkésőbb 2023. szeptember 30-ig hiánytalanul befogadott kölcsönkérelem alapján, legalább 9 000 000 forint kölcsönösszeg esetén a jogosult ügyfelek részére 150 000 forint egyösszegű jóváírást ad. Az előző akcióhoz képest 20 ezer forinttal többet írnak jó az igénylő számláján.
  • A Raiffeisen Banknál a babaváró hitelt igénylő párok 140 000 forint jóváírást kaphatnak a 2023. július 1. és 2023. szeptember 30. között igényelt babaváró hitelek után. A folyósításnak legkésőbb 2023. november 30-ig meg kell történnie. A Raiffeisen emellett azoknak, akik 2023. június 12. és augusztus 31. között regisztrálnak, és online igénylik a babaváró hitelt, 20 ezer forint értékben IKEA kártyát is ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik