Gazdaság

A Mol megvette a Szarvasi Biogázüzemet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása után a Mol-csoport átvette a Szarvasi Biogázüzemet. A társaság májusban kötött megállapodást a BayWa AG-vel a hulladékfeldlgozó üzem megvásárlásáról, amely újabb fontos lépést jelent hosszútávú stratégiájának megvalósításában – közölte az olajtársaság az MTI-vel szerdán.

A Szarvasi Biogázüzem szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással. A vállalat tájékoztatása szerint az üzem

  • évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további
  • 53 ezer tonna maradék hulladékot (például hígtrágyát és trágyát) a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból. Ezen kívül
  • mintegy 18 ezer tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

A Mol-csoport folyamatosan bővíti bio- és megújuló energiatermelési portfólióját, hogy felgyorsítsuk a zöld energiaátmenetet és erősítsék a régió ellátásbiztonságát – idézi a közlemény Horváth Ádámot, a társaság Downstream Új és fenntartható üzletágak igazgatóját. A Mol a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásával értékes szinergiákat érhet el és hozzájárul az EU-s energiafüggetlenségi törekvésekhez, az REPowerEU akcióterv megvalósításához – tette hozzá.

A közleményben rámutattak: az akvizíció összhangban van a Mol-csoport hosszú távú, Shape Tomorrow 2030+ fenntarthatósági stratégiájával, amelynek célja a zöld energiaátmenet felgyorsítása és kelet-közép-európai régió körforgásos gazdaságának beindítása. Stratégiai partnerségekkel, beruházásokkal és kutatás-fejlesztési tevékenységekkel teszik fenntarthatóbbá vegyipari, petrolkémiai és finomítói tevékenységüket – írták.

Kapcsolódó
Úgy nyerte el 35 évre a hulladékkoncessziót a Mol, hogy engedélyre sem volt szüksége
Az olajtársaság azt állítja, hogy csak az alvállalkozóknak kell engedéllyel rendelkezniük. A szerződésben viszont más szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik