Gazdaság

Megvan, mikor jöhet román földgáz Magyarországra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egy lépéssel közelebb került Magyarország ahhoz, hogy néhány éven belül fekete-tengeri román földgázzal mérsékelje orosz földgáztól való függőségét – írta a Port a projektet vivő OMV Petrom és Romgaz bejelentette, hogy 4 milliárd euróig terjedő tőkét invesztálnak a Neptun Deep kitermelési fázisába. A kitermelés a terv szerint 2027-ben kezdődhet meg a Románia számára stratégiai fontosságú projektnek számító Neptun Deep keretében, és várhatóan egy évtizeden keresztül évi 8 milliárd köbméter földgázt hoznak majd a felszínre.

Románia éves szinten mintegy 12,5 milliárd köbméteres földgázfelhasználását 8-9 milliárd köbméter belföldi kitermeléséből, a fennmaradó részt orosz eredetű importból fedezi, jelentős készletei ellenére. Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint a fekete-tengeri mélytengeri román gázkincs kitermelése nem csak az ország, hanem az egész régió gázellátása szempontjából sorsfordító lehet. Az éves szinten 10 milliárd köbméter körüli magyarországi földgázfelhasználás mintegy 85%-át import, azon belül döntően orosz eredetű behozatal fedezi.

A cikk szerint az akár évi 1-2 milliárd köbméter román gáz bevonása is jelentősen hozzájárulhatna a magyar behozatali források diverzifikálásához. A magyar kormány hosszú évek óta komoly reményeket fűzött a Romániából várt földgázhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik