Gazdaság

Minden e-kereskedőt érint: uniós vámügyi reform jöhet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Európai Bizottság májusban ambiciózus javaslatokat terjesztett elő az uniós vámügyi reformra vonatkozóan, az Európai Unió területén e-kereskedelemben érintett minden cég számára – írja a BDO közleményében.

Az uniós vámügyi reform javaslatai közé tartozik egy új uniós vámhatóság létrehozása az uniós vámadatközpont felügyeletére, valamint „az elektronikus kereskedelem korszerűbb megközelítése”. Az adózásban fontos változtatásokat jöhetnek, amelyek a digitális kor igényeivel összhangban vannak és a HÉA-rendszer (HÉA=hozzáadottérték-adó, magyar viszonylatban áfa) modernizálását, a vállalkozások terheinek csökkentését és a HÉA-csalás elleni küzdelmet célozzák. Az adótanácsadó cég szerint a javaslatoknál még egyhangú uniós jóváhagyásra van szükség, de már most érdemes az érintett vállalkozásoknak Magyarországon is megismerkedniük velük és felmérniük a potenciális hatásokat.

Nemzetközi hálózatuk holland publikációjában tekintették át az Európai Bizottság javaslatait az uniós vámügyi reform kapcsán, amelynek ismerete szerintük minden e-kereskedelemben érintett vállalat számára fontos.

A vámügyi javaslatok tartalmaznak néhány fontos HÉA-val kapcsolatos változtatást is, amelyek a 2021. júliusi e-kereskedelmi HÉA-csomag módosításaira épülnek, és összhangban vannak a VIDA (VAT in the Digital Age), azaz „HÉA a digitális korban” javaslatokkal, amelyek célja az uniós HÉA rendszer korszerűsítése és átalakítása a digitális korszak feltételeinek megfelelően, a vállalkozások HÉA-követési terheinek csökkentése, valamint a HÉA-csalás elleni fellépés fokozása és ezáltal a HÉA-hiány csökkentése.

A HÉA-javaslat fő elemei:

A vámjavaslatok szerint, a 2028-tól hatályos HÉA-változások röviden összefoglalva az alábbiak szerint bővülnek:

  • az elektronikus platformokra vonatkozó „közvetett szállító” (Deemed Supplier) szabály alkalmazása a 150 eurót meghaladó értékű, minősített importált árucikkek online ékesítésére;
  • az IOSS-rendszer („Import One Stop Shop scheme”, azaz „egyablakos import rendszer”) alkalmazása a 150 eurót meghaladó értékű, minősített importáruk online értékesítésére;
  • a postai szolgáltatókra, expressz fuvarozókra stb. vonatkozó speciális szabályok a 150 eurót meghaladó értékű, minősített árucikkek küldeményeire

A javasolt reformok között szerepel a kis szállítmányokra vonatkozó mentesség eltörlése és az úgynevezett „közvetett importőr” (Deemed Importer) rendszer bevezetése az elektronikus piacterek esetében. Ezek az elektronikus platformok importáláskor mind a HÉA, mind a vámok megfizetésére kötelezettek lesznek. A kis értékű árukra egyszerűsített vámkezelést alkalmaznak. Ezen egyszerűsített tarifális szabályozás keretében a közvetett importőr választhat az előre meghatározott “bucket” tarifák közül egyet, amelyet a vámértékre alkalmazni kell.

A javasolt HÉA-változások kiterjedtek és összetettek, és a teljes feldolgozásukhoz időre lesz szükség. A módosítások azonban nagyon is üdvözlendők, és ha a változatlanul jóváhagyják őket, minden bizonnyal tovább segítik a VIDA-javaslatok fent vázolt alapvető céljainak elérését.

Hogyan segíthetünk?

Megjegyzendő, hogy a javasolt intézkedéseket valamennyi uniós tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessenek (ami nem lesz könnyű feladat), így 2023 folyamán erőteljes viták tárgyát képezik majd, és ennek következtében további felülvizsgálatra kerülnek. Az érintett vállalkozásoknak azonban már most el kell kezdeniük megismerkedni a javaslatokkal, hogy fel tudják mérni a vállalkozásukra gyakorolt várható hatásukat.

Arról is írtunk, hogy a VIDA miatt jelentős változások várhatóak a számlázásnál, illetve hogy kötelezővé tennék az elektronikus számlázást.

Kapcsolódó
Jelentős változások várhatóak a számlázásnál, kötelező lesz az elektronikus számla
Közel valós idejű adatszolgáltatás is megvalósulna a számlázásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik