Gazdaság

Ausztriában arról írnak, hogy Orbán az ide csábított nyugati cégekkel fizetteti meg saját kudarcait

Benko Vivien Cher / Miniszterelnökségi Iroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnökségi Iroda / MTI

A magyar miniszterelnök a külföldi beruházókon igyekszik leverni a magyar gazdaság nehézségeinek árát. Az egyik nagy példányszámú osztrák bulvárlap szerint a külföldi vállalkozók és politikusok egyaránt nehezményezik az Orbán-féle intézményesített kellemetlenkedést, amelynek az a lényege, hogy először becsábítja a befektetőket az országba, majd velük fizetteti ki a cechet saját kudarca után.

A Kronen Zeitung cikke felidézi a német szociáldemokrata európai parlamenti alelnök, Katarina Barley véleményét. A politikusnő hétfőn óva intette a külföldi cégeket attól, hogy „Orbán Viktor uralkodása alatt Magyarországon fektessenek be”. Az SPD politikusa a Münchner Merkur című lapnak azt mondta: a magyar kormány „zaklatja” a cégeket.

Számtalan olyan cég van, amelyet a magyar kormány becsábított az országba, aztán leszívta a pénzét

Barley szerint „akár 90 százalékos” különadóról is szó lehet, amellyel a vállalatok nyereségét terhelnék.

A szerző, Alexander Krenn idézi az egyik nagy konszern vezetőjének azt a nyilatkozatát is, miszerint a hatalom azokat a cégeket veszi célba, amelyek nem tudnak könnyen távozni az országból. Az ÖMV, a Spar és sokan mások úgy látják, hogy a különadó arra szolgál, hogy kiszorítsák a külföldi vetélytársakat a stratégiailag fontos ágazatokból.

Az érintettek kifogásolják, hogy a nacionalista kampány nem annyira a jólétet próbálja szétteríteni, sokkal inkább arról van szó, hogy a jövedelmező érdekeltségek megszerzésével megjutalmazza a csókosokat

– idézte az osztrák lap a német Handelsblattot, a üzleti körök újságját.

Az eredmény az lett, hogy az EU milliárdos támogatásokat fagyasztott be, ami mélyütéssel ér fel a magyar lakosság számára, mert a gazdaság helyzet siralmas. Egyetlen uniós országban sincs akkora infláció, mint Magyarországon, a múlt hónapban több mint 20 százalékot tett ki.

A bajok gyökere a háborún és a járványon kívül az orbáni politika. Példa rá, hogy a „nacionalista kormányfő” a legutóbbi választás előtt osztogatásba kezdett. A nyugdíjasoknak, gyermekes családoknak és fiatal felnőtteknek adott „ajándék” értéke 4,5 milliárd eurónak felelt meg. Az egyszeri kifizetések rövid távon megdobták a vásárlóerőt, hosszabb távon ellenben horrorhatást fejtettek ki az árakra.

A rosszul kivitelezett maximált árak torzítják a piacot, ugyanakkor a kormány zaklatja a külföldi vállalkozókat. Az előrejelzések szerint az idén még Oroszországban is jobban alakul a gazdasági helyzet, mint a magyaroknál. A Kronen Zeitung felidézi azt is, hogy Matolcsy György kénytelen volt elismerni: nem látszik a gazdaságpolitikai tévút vége. (via Hvg.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik