Gazdaság

Megnyílt a pénzcsap a Szerencsejáték Zrt.-nél: Szijjártó és Rogán köre is jól járt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A maga 40 milliójával a NER-potentátokat légiszállító családi vállalkozás különösen jól járt, de a Szerencsejáték Zrt. támogatási keretéből május-júniusban jutott pénz Szijjártó Péter miniszter testvére cégének is – írja a hvg.hu.

Visszavett a pénzszórásból az állami Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leányvállalata: míg áprilisban három hét alatt bruttó 639 milliót porcióztak szét 23 szervezet és cég között, addig május-júniusban két hónap alatt összesen 146 milliót osztottak szét hat helyre – olvasható a portálon.

A legnagyobb, 50 millió+áfás szponzorációs összeget májusban a Magyar Úszó Szövetség kapta. Júniusban a legtöbb, 40 millió + áfás szponzorpénzt az Aeroglobe Kft. kapta. Ez a cég visszatérő név a támogatási listán, mivel tavaly nyár elején is kaptak 35 millió forintot, meg 2021-ben is 20 milliót. A Budaörsi Repülőteret is üzemeltető, régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég, a Fly-Coop Kft. neve már ismerősebben csenghet: ennek a helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagziba, de szállították már Habony Árpádot és reptették Kövér Lászlót Rómába, Matteo Salvinihez. A vállalkozás tulajdonosa Jakab Ernő és fia, Jakab Tamás.

5 millió+áfa összegű szponzorpénz jutott a TRP Hungary Kft.-nek, amely már korábban is a Szerencsejáték-cég kedvelt támogatási „célpontja” volt, csak nem ezen a néven, mivel a névváltás előtt Truck Race Promotion Kft.-ként működött.

A vállalkozás még ezen, a régi nevén kapott tavaly kétszer is pénzt az állami cég szponzorkeretéből: májusban 23 millió forintot, majd júniusban újabb 5 milliót. Dupláztak 2021-ben is, akkor júniusban 5 milliót, majd novemberben 20 milliót kaptak. Ugyaninnen 2018-ban is kaptak közel 31 milliót. A társaság a hazai autó- és motorsportélet aktív szereplője.

Egyik tulajdonosa Őry Tamás, a másik pedig a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére. Ez a cég 2019-ben oldalanként egymillió forint közpénzért írhatott tanulmányt egy versenypályáról. Őry egyébként egy ideig a 4iG üzletfejlesztési igazgatója is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik