Gazdaság

Kritikus méretet öltött a magyarok spórolása, mindenkit verünk a V4-eknél

Szabó Lilla
Szabó Lilla
Még a lengyelek, a csehek és a szlovákok is bátrabban költekeznek, mint a magyarok – derült ki egy 2023 áprilisában végzett régiós felmérésből, amelyet a Publicis Groupe megbízásából a Kantar Hoffmann végzett el. A felmérés 23 kategóriában – köztük az édesség, az alkoholmentes ital, a gyógyszerek, az állateledel és a kávé – vizsgálta a vásárlói szokásokat, írja a TradeMagazin.

A nehezedő gazdasági hatásokra a magyarok érzékeny reakciója a legszembetűnőbb a régióban: 41 százalékuk számolt be arról, hogy csökkentette költségeit. Ez az egy évvel ezelőtti eredményeknek (22 százalék), közel a duplája. A cseheknél az idei adat 22 százalék a tavalyi 15-tel szemben, a lengyeleknél 28 százalék (tavaly 20 százalék), a szlovákoknál pedig mindez 25 százalék (tavaly 21 százalék) – olvasható a lapban.

A visszafogottabb költekezés szükségességét az emberek egyre kevésbé egy elhúzódó háborútól való félelem, mint inkább az infláció által kifejtett nyomás miatt érzik. Az adatok az mutatják: a magyarok 58 százaléka nevezte meg közvetlen okként az inflációt és csak 15 százaléka a háborút.

A kategóriákban nincs nagy változás 2022-höz képest: a magyar emberek többsége továbbra is a nyaralásra, éttermekre, sportfelszerelésekre szánt költéseit fogta vissza. Emellett átgondolják az öltözködésre, az édességre és tartós élelmiszerre szánt forintokat is, méghozzá úgy, hogy vagy olcsóbb márkákra váltanak vagy kevesebbet vásárolnak ezekből a termékekből.

Vannak bizonyos termékkategóriák, amelyekről a magas infláció ellenére is nehezebben mondanak le a megkérdezettek. A vizsgált országok közül a magyarokra igaz a leginkább, hogy az elmúlt három hónapban semmit sem változtattak a vásárlások terén ezekben a kategóriákban: telekommunikációs szolgáltatások (41 százalék), gyógyszerek (36 százalék), higiéniai termékek (34 százalék) és kávé (30 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik